Elviselhetetlen a forróság: több mint ezer halott

Több mint ezerre nőtt a Pakisztán déli részét napok óta sújtó, szinte elviselhetetlen forróság halálos áldozatainak száma – számoltak be csütörtökön helyi kórházak és civil szervezetek.

Az AFP francia hírügynökség egyik munkatársának összegzése szerint múlt hét vége óta a dél-pakisztáni város legnagyobb kórházaiban legkevesebb 1079-en vesztették életüket a hőség miatt.

Anvar Kazmi, az Edhi Alapítvány, a legnagyobb pakisztáni jótékonysági szervezet egyik szóvivőjének becslései szerint a halálos áldozatok száma akár 1500 is lehet, mivel sokan magánkórházakban vagy otthonukban haltak meg.

Múlt hét végén a hőhullám által leginkább érintett, 20 milliós Karacsiban 45 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek, ami mindössze két fokkal marad el az 1979-ben regisztrált 47 fokos helyi melegrekordtól.

Hírdetés

Jelenleg már elviselhetőbb a város időjárása: a helyi meteorológiai szolgálatok szerint csütörtökön Karacsiban 34 Celsius-fokra esett vissza a hőmérséklet, az égen felhők jelentek meg és friss szelek érkeztek az óceán felől.

A kánikula néhány nappal azután vette kezdetét, hogy megkezdődött a ramadán szent hónapja, amikor a muzulmánok többsége a nappali órákban nem iszik és nem eszik. A halál oka sok esetben kiszáradás volt.

Egy egészségügyi tisztségviselő kedden azt mondta, több mint tízezer embert kellett kórházba szállítani. Az áldozatok túlnyomó többsége 50 év feletti és szegény sorban él.

A Pakisztánnal szomszédos Indiában a múlt hónapban több mint 2200 ember halt meg egy heteken keresztül tomboló hőhullámban, amelyben a hőmérséklet tartósan 40 fok fölött volt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »