Elveszítheti engedélyét a jogsértő történelemkönyv

Törölhetik a tankönyvjegyzékről azt a történelemkönyvet, amely az oktatási jogok biztosa szerint alkalmas arra, hogy jogsérelmet okozzon pedagógusoknak és tanulóknak – derül ki az Oktatási Hivatal (OH) lapunk megkeresésére adott válaszából.

A szakemberek a „Történelem 8. az általános iskolások számára” című tankönyvben három szövegrészt kifogásoltak. Az egyik kritizált tartalom egy idézet volt Orbán Viktor strasbourgi, az Európai Parlamentben elhangzott beszédéből, amelyben a miniszterelnök a nyugat-európai országok gyarmati örökségéről értekezett. A második a politikai jobboldal és baloldal legfontosabb jellemzőiről szóló értekezés, míg a harmadik egy képaláírás volt, amely Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnököt a privatizáció egyik nyerteseként említi.

Az ügy miatt Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított, melynek végén megállapította: mindhárom bekezdés jogsértő lehet. A tankönyvnyilvánításért felelős OH pedig jelezte, a kötet szerzői, valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) mint felelős kiadó az engedélyezési eljárás után egészítette ki a tankönyvet az említett bekezdésekkel. Ezzel jogszabályt sértettek, amelynek körülményeit a hivatal külön eljárás keretében vizsgálta. Ennek eredményét kérte ki lapunk közérdekű adatigényléssel.

Hírdetés

A válasz szerint az OH április 21-i határozatában visszavonta a történelemkönyv tankönyvvé nyilvánítási engedélyét, de a határozat még nem jogerős. Ugyanakkor a jogerőre emelkedését követően a Hivatal intézkedik a könyv 2016/2017-es tankönyvjegyzékről való törléséről. Felvetésünkre, mely szerint felelősségre vonják-e az OFI-t, illetve annak akkori vezetőjét, Kaposi Józsefet, úgy válaszoltak, ilyenre nincsen jogkörük. A hivatal válaszából az is kiderült: az OFI új tankönyvvé nyilvánítási eljárásra nyújtotta be a könyvet.

Lapunk arra is kíváncsi volt, az OH vizsgálja-e, hogy lehetnek-e más tankönyvek is, amelyeket az engedélyezési eljárás után egészítettek ki további tartalmakkal. Mint írták, a tankönyvvé nyilvánítást követően ellenőrzési jogkörük nincs. Ugyanakkor, ha megkeresés érkezik hozzájuk bármely kiadvánnyal kapcsolatban, akkor az OH felveszi a kapcsolatot az érintett tankönyv kiadójával. Amennyiben meggyőződnek arról, hogy az engedélyezett tankönyvhöz képest a kiadványban a tényleges módosítások, eltérések vannak, hivatalból megindítják a szükséges eljárást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »