Elveszítheti állását Ursula von der Leyen

Elveszítheti állását Ursula von der Leyen

Repülhet Von der Leyen és csapata

 

Érkeznek a módosítók az állásfoglalásra irányuló indítványhoz a magyarországi helyzetről és a befagyasztott uniós forrásokról. A Baloldal és a Renew-frakció is bejelentkeztek.

Az aktuális kérdésekről szóló állásfoglalási indítványokat egy bizottság, egy képviselőcsoport vagy a képviselők legalább öt százalékának kérésére veszik napirendre, és szavaznak róla a plenáris ülésen

A Baloldal módosítója felszólítaná a tanácsot, hogy éljen hatáskörével a tanács elnökségi konfigurációjának megváltoztatására a magyar elnökség felfüggesztése érdekében.

 

Egyébként az eredeti szöveg is megalapozott ennek, megkérdőjelezik benne, hogy a magyar kormány képes lesz-e hitelesen teljesíteni a feladatát, mint a soros elnökséget képviselő állam. A szöveg emellett felszólítja az Európai Tanácsot és a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket, és állapítsák meg, hogy Magyarország súlyosan és tartósan megsértette-e az EUSZ 7. cikkének (2) bekezdése szerinti uniós értékeket.

Hírdetés

A 7. cikk (2) bekezdése alapján hozható legsúlyosabb intézkedés az érintett tagállam bizonyos jogainak felfüggesztése, beleértve a tanácsban való szavazati jogát is.

A másik módosítót a Renew pártcsalád nevében Cseh Katalin és Moritz Körner nyújtották be. A képviselők arra emlékeztetnek, hogy 

amennyiben a Magyarországnak szánt források felszabadítása megismétlődik, nevezetesen az Európai Tanács következő, 2024. február 1-jei csúcstalálkozóján folytatott tárgyalásokon, a parlament az eljárási szabályzat 127. cikke szerinti bizalmatlansági indítvány útján megvonja a bizottságtól a bizalmat.

A bizalmatlansági indítvány pedig jelentős következményekkel járhat. A bizottság lemondhat, és az Európai Parlamentnek lehetősége van egy új bizottság kinevezésére.

Az eljárás a következő lépéseket tartalmazza:

Az tehát látszik, hogy az Európai Bizottság épületének 13. emeletén lakó Ursula von der Leyen munkájának elvesztése messze van, de nagyon kemény fenyegetés üzenetét küldi a beadott módosító.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke érkezik az uniós testület heti rendes ülésére Brüsszelben 2023. szeptember 27-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

www.magyarnemzet.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »