Elveszett kontinensre bukkantak az Indiai-óceánban

Eddig ismeretlen kontinens egy darabkáját találták meg Mauritius szigete alatt – írja a Phys.org. Az új földrészt Mauritiának nevezték el a kutatók.

 

A megtalált kontinens feltehetően a Gondwana nevű ősi szuperkontinens része volt, amely a déli félteke minden mai kontinensét és szigetét magában foglalta, mielőtt elkezdett feltöredezni 200 millió évvel ezelőtt. A mai Madagaszkártól és Indiától leválva 84 millió évvel ezelőtt süllyedhetett el.

 

A kontinensek feldarabolódását tanulmányozzuk, hogy megértsük a a bolygó földtani történelmét – mondta a kutatást vezető Lewis Ashwal a dél-afrikai Witwatersrand Egyetemről.

 

Hírdetés

 

A felfedezés alapja egy Mauritiuson talált, de földtörténeti szempontból oda nem illő ásvány, a vulkánkitörésekkel felszínre kerülő kőzetekben megtalálható cirkon. A kutatók megállapították, hogy a mauritiusi cirkon sokkal idősebb annál, minthogy a szigethez tartozzon. Maga Mauritius mindössze pár millió éves, míg a most talált cirkonkristályok korát 3 milliárd évre teszik a kutatók.

 

A Föld két részből áll: kontinensekből, amelyek öregek, és óceánokból, amelyek fiatalok. A kontinensek kőzetei több milliárd évesek lehetnek, de az óceánokban semmi nincs, ami ilyen idős lehetne – magyarázta Ashwal.

 

Forrás: aktualiy.sk/Phys.org

Nyitókép: Kiteline.hu

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »