Elvenné a katonai szolgálatot megtagadók fegyvertartási engedélyét az államtitkár

Elvenné a katonai szolgálatot megtagadók fegyvertartási engedélyét az államtitkár

Január végéig lehetett aláírni a fegyveres katonai szolgálat elutasításáról szóló nyilatkozatot. A hadköteles, 18 és 55 év közötti férfiak közül negyvenezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Juraj Smatana, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára azt javasolta, akik ilyen nyilatkozatot töltöttek ki, azoknak vonják be a fegyvertartási engedélyét.

Az államtitkár úgy véli, akik háborús helyzetben, állami utasításra nem lennének hajlandók fegyvert fogni vallási vagy lelkiismereti meggyőződésük miatt, azok automatikusan elveszítenék a jogukat arra is, hogy A, B vagy C kategóriás fegyvertartási engedélyük legyen.

Ezek a kategóriák azon emberek számára lettek kialakítva, akik foglalkozás körében, vagy saját életük és vagyonuk védelmében tartanak fegyvert. Ha ezeknél az embereknél  olyan vallási vagy világnézeti fordulat történt, amely megakadályozza, hogy más emberi lényt megöljenek, akkor az ő kezükbe kizárólag sport- és lőfegyver való”

Hírdetés

– írta közösségi oldalán az államtitkár.

Smatana bejegyzésére a fegyvertulajdonosok érdekvédelmi szervezete, a Legis Telum is reagált, szélsőségesnek nevezve az államtitkár ötletelését.

Ezzel valamin javít? A védelmi képességen? Elhárít valamilyen veszélyt? Vagy éppen kialakítja azt?”

– teszik fel a kérdést.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »