Elvégzik a munkát a megrendelő helyett

Elvégzik a munkát a megrendelő helyett

Vegyszermentes palántát és zöldséget kínál a saját kertjében kertészkedő házaspár olyanoknak, akiknek nincs kertjük, de szeretnének háztájit fogyasztani. A megrendeléseket az év végéig lehet leadni.

A Lozsi házaspár hat éve tért át teljesen a vegyszermentes kertészkedésre. Telkükön különféle zöldségeket, gyógynövényeket termesztenek, mindig azt, aminek épp szezonja van. Elena, a feleség ötlete alapján ősztől a házuk ablakában kínálják eladásra a termékeiket. Erről itt írtunk korábban.

Zöldségrendelés

Hírdetés

Ugyancsak Elena ötlete volt, hogy előzetes megrendelés alapján lehet a jövő szezonban zöldséget és palántát vásárolni náluk. Az idén először meghirdetett szolgáltatás lényege, hogy bizonyos palánta- és zöldségféléket megrendelőlapon lehet lefoglalni, amelyen feltüntetik az irányárat és az igényelt hozzávetőleges palánta- és zöldségmennyiséget. “A megrendelőnek csak az a dolga, hogy 2022-ben átvegye az elkészített árut, minden más a mi dolgunk. Nem kell azon gondolkodnia, hol szerezze be a vetőmagot, palántát, hol, hogyan termelje meg a zöldséget, mikor ültesse el, nem kell öntöznie, kapálnia és betakarítania. Az árut az év végig kell megrendelni, majd az átvételkor kell kifizetni. Az előzetes foglalások alapján készítjük el és rendeljük meg a vetőmagokat és állítjuk össze a termelési tervet a jövő évre. A palántákat áprilistól júniusig, a zöldségeket a szezon végéig lehet átvenni, illetve amíg a készlet tart” – részletezte Lozsi Elena. 

Hatékony termelés

Kifejtette, azért választotta a termelésnek ezt a módját, hogy hatékonyabbá tegye azt. Korábban is sokat gondolkodott azon, hogyan lehetne elkerülni, hogy ne termeljen olyasmiket, amire nincs kereslet, ugyanakkor azt sem szeretné, ha a keresettebb fajtákból kevés lenne. Így fel tudja mérni, mivel érdemes foglalkoznia. “Egyelőre kikérték a listát az érdeklődők és várom a választ, mire van igény. Az előző évek tapasztalatai alapján tudom, hogy vannak olyan zöldégfajták, amelyek nagyon gyorsan elfogynak. Többször előfordult, hogy a vásárlók nagyobb mennyiséget kértek volna, de nem tudtam eleget tenni a kérésnek. Az egyik ilyen például a cékla, amely nagyon keresett az onkológiai betegségben szenvedők körében, akik a kifacsart levét fogyasztják táplálékkiegészítőként. A borsóból, a zöldbabból, a burgonyából és a sárgarépából is általában több kilót kérnek a vevők, ezek nagyon gyorsan elfogynak” – tudtuk meg a kertésztől. Azt nem tudhatja előre, milyen lesz szezon, ezért a megrendelésben csak hozzávetőleges mennyiségeket vállal. “Ez az első évfolyam, meglátjuk, hogyan alakul majd a szezon. Előfordulhat, hogy valaki 10 kg burgonyát rendel meg, de csak 8 kg jut neki, vagy akár 12 kg is. Ha szeretné, többet is vihet, de a felesleget el tudjuk adni. Ezzel mi is tisztában vagyunk és a vevők is, számítunk vele, hogy nem biztos, hogy éppen annyi lesz, mint amennyit megrendeltek. A célközönséghez elsősorban a városiak tartoznak, akiknek nincs kertjük, de vannak olyan fiatal anyukák, akiknek fontos, hogy kisgyermeküknek vegyszermentes alapanyagokból főzzenek. A palántákat azoknak kínáljuk, akik szeretnének otthon kicsiben termelni, de nem szeretnének a palánta nevelésével foglalkozni. Többféle paradicsomot, paprikát készítünk, továbbá zellert, bazsalikomot, petrezselymet, majorannát és más fűszernövényeket. A vetőmagokat vagy mi gyűjtjük össze, vagy olyan helyen szerezzük be, ahol biztosak lehetünk benne, hogy vegyszermentesek” – mondta el Lozsi Elena.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »