Élve vagy holtan, de szabadulna Aszadtól a Nyugat-kedvenc ellenzék

Élve vagy holtan, de szabadulna Aszadtól a Nyugat-kedvenc ellenzék

Élve vagy holtan, de távoznia kell a hatalomból Bassár el-Aszad szíriai elnöknek – mondta a szíriai ellenzéket tömörítő tárgyalócsoport vezetője hírügynökségeknek szombaton este, kevesebb, mint két nappal a Genfbe összehívott béketárgyalások előtt.

"Úgy gondoljuk, hogy az átmeneti időszak csak (a szíriai elnök) bukása vagy a halála után kezdődhet meg" – jelentette ki nyugati liberális értékrendjét fitogtatva Mohammed Allús, a nagyobb ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) főtárgyalója.


Aszad holtan sokaknak kényelmesebb lenne

Az ötödik éve tartó polgárháború lezárását célzó átmeneti időszak "nem kezdődhet meg addig, amíg a rezsim vagy amíg ennek a rezsimnek a vezetője a helyén van" – hangoztatta Allús egy genfi szállodában újságíróknak nyilatkozva.

Az ENSZ által kitűzött menetrend szerint a tárgyalások hétfői kezdetétől számítva hat hónapon belül létre kell jönnie Szíriában egy átmeneti kormánynak és egy új alkotmánynak, majd a rákövetkező 12 hónapon belül parlamenti és elnökválasztásokat kell tartani.

A Tárgyalási Főbizottság ragaszkodik ahhoz, hogy egy "teljes körű végrehajtó hatalommal felruházott átmeneti testületben" "nincs helye" Bassár el-Aszadnak.

A damaszkuszi kormányzat azonban a felforgatott helyzetben elutasítja az ENSZ felszólítását az elnökválasztásra, és az Aszad távozásának követelő hangokat is. Elnökválasztásról kizárólag a szíriai nép dönthet – szögezte le Valid al-Mualem külügyminiszter. A miniszter azt mondta: minden olyan kísérletet visszautasítanak, hogy az elnökválasztást bármilyen formában napirendre tűzzék Genfben.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »