Elutasították Székelyföld autonómiáját a szenátusban!

Elutasították Székelyföld autonómiáját a szenátusban!

A szenátus 9 szavazat mellett és 126 szavazat ellenében utasította el Székelyföld autonómia-statútumát, amelyet korábban hallgatólagosan elfogadott a képviselőház.

A szavazást megelőzően Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője elmondta: nem naivak és nem hiszik, hogy átmegy, viszont szerettek volna egy valódi parlamenti vitát a kérdésben.

A szenátus döntőházként szavazott az ügyben.

A szavazáson egyenként szólították a szenátorokat, azokat, akik helyet foglaltak az ülésteremben és azokat is, akik online jelentkeztek be. Csak azoknak a szavazatát köszönték meg, akik a javaslat ellen szavaztak.

Hírdetés

Érzékelni lehetett azt is, hogy több honatya nem figyelt, amikor a szavazás szabályait ismertették, ugyanis többen is visszakérdeztek, hogy mikor kell PENTRU-t (mellette) és mikor kell ÎMPOTRIVA-t (ellene) mondani.

Amennyiben valaki a statútum ellen akart szavazni a neve bemondása után a következőket kellett mondania: Votez PENTRU admiterea raportul de respingere, si ÎMPOTRIVA acestei inițiative legistlative, vagyis A jogalkotási kezdeményezés elutasításáról szóló jelentés elfogadása mellett, és a jogalkotási kezdeményezés ellen szavazok.

A szavazás alatt több román nemzetiségű szenátor is kiemelte, hogy ők ez ellen az „alkotmányellenes” és „szégyenteljes” törvényjavaslat ellen szavaznak. Volt, aki hangsúlyozta azt is, hogy „Románia nem eladó”.

A kedélyeket a szerdai nap tovább borzolta Klaus Johannis államfő felszólalása az ügyben, aki azzal vádolta a Szociáldemokrata Pártot, hogy amíg ő és a kormány a koronavírus ellen küzd, addig a PSD a magyaroknak akarja adni Erdélyt.

Hírünket frissítjük!


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »