Elutasította a képviselőház az autonómiatervezeteket

Elutasította a képviselőház az autonómiatervezeteket

Elutasította a képviselőház csütörtöki plenáris ülésén a Székelyföldre és az erdélyi magyarságra vonatkozó autonómiatervezeteket, amelyeket Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József RMDSZ-listán mandátumot szerzett parlamenti képviselők nyújtottak be. A három jogszabályjavaslatot a szenátus vitatja meg döntő házként.

A parlament alsóháza sürgősségi eljárással tárgyalta a három autonómiatervezetet. A plenáris ülést hibrid formában tartották, a jelen nem lévő parlamenti képviselők online csatlakoztak és szavaztak. Elsőként a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott, Kulcsár Terza József által beterjesztett Székelyföld autonómiastatútuma szerepelt napirenden, majd az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács műhelyeiben kidolgozott, magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútuma és a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezete következett. A parlamenti képviselők a jogszabálytervezetek elutasításáról szavaztak. Az első két jogszabálytervezet elutasítását a 329 tagú alsóház jelen lévő vagy interneten szavazó képviselői közül 260-an támogatták – magyarán ennyien voksoltak a székelyföldi autonómiastatútum és a kulturális autonómiáról szóló törvény ellen –, 16-an az elutasítás ellen szavaztak – tehát ennyien támogatták a két tervezetet –, egy honatya pedig tartózkodott. A nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény elutasítását 255 képviselő támogatta – ennyien szavaztak tehát a kerettörvény ellen –, 15-en az elutasítás ellen szavaztak – azaz: ennyien támogatták a javaslatot –, egy képviselő pedig tartózkodott.

Hírdetés

Kulcsár-Terza József felszólalásában hangsúlyozta, a területi autonómia nem jelenti az ország határainak megváltoztatását. Rámutatott, a területi autonómia demokratikus és európai, és több európai államban, így Olaszországban, Spanyolországban, Belgiumban, Finnországban, a Moldvai Köztársaságban is működik az önrendelkezés, nemrég pedig Korzika kapcsán merült fel ugyanez Franciaország részéről. „Akkor ezek az államok nem demokratikusak? Önök demokráciáról beszélnek, miközben egymillió állampolgár kérését semmibe veszik” – fogalmazott.

Az ülést követően érdeklődésünkre leszögezte: „felháborító, hogy demokráciáról beszélnek és még a párbeszédet is elutasítják. Beszámolója szerint szűk kétperces felszólalása alatt képviselőtársai hátat fordítva hallgatták beszédét, amit szerinte köszöntése – a Klaus Iohannis magyarellenes kirohanására emlékeztető szavak, „Jó napot, PSD! Jó napot, Ciolacu!” – válthatott ki. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői végig kiabáltak, sértő szavakat használtak, „ezt jelenti a román parlament, a román demokrácia. Nekünk menni kell tovább, nem fogjuk hagyni ezt az ügyet, mert tudjuk, hogy igazunk van” – fűzte hozzá.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »