Eltűntnek hitt betegségek jelenhetnek meg újra (Rafila figyelmeztet)

Eltűntnek hitt betegségek jelenhetnek meg újra (Rafila figyelmeztet)

Alacsony átoltottság esetén a kanyaró mellett más, eltűntnek hitt fertőző betegségek is ismét megjelenhetnek – jelentette ki tegnap Temesváron az egészségügyi miniszter. Alexandru Rafila szerint a vakcinák „saját sikerük áldozatává váltak”, ugyanis az évek során számos ragályos betegséget – például a diftériát és gyermekbénulást is – sikerült kiirtani az oltásoknak köszönhetően, most pedig a lakosság nem tartja fontosnak az ezekkel szembeni immunizálást.

Fennáll a valós veszélye, hogy ezek a látszólag eltűnt betegségek az átoltottság arányának csökkenésével újra megjelennek és elterjednek – mutatott rá a miniszter. „Ezt pedig nem szeretnénk. A szomszédos Ukrajnában háború zajlik, és ott minden bizonnyal gondok vannak már az átoltottsággal. Ezért úgy kell cselekednünk, hogy a romániai gyermekek védve legyenek” – magyarázta Rafila.

Hírdetés

A miniszter szerint a két nappal ezelőtt kihirdetett kanyarójárvány is annak a következménye, hogy rengeteg gyermek nincs beoltva a háromkomponensű védőoltással, a ROR-oltóanyaggal, amely a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő ellen nyújt védettséget. Romániában az átoltottság csak 78 százalékos a vakcina első, illetve 62 százalékos a második dózisa esetében. Rafila szerint több más országban is előállt ez a helyzet az átoltottság csökkenése miatt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig közegészségügyi intézkedések bevezetését szorgalmazza a kanyaró világszintű visszaszorítására.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »