Eltüntetik a Lánchíd ikonikus szobrait – galéria

Eltüntetik a Lánchíd ikonikus szobrait – galéria

Fogpótlást is kapnak az ikonikus állatok.

Leemelték az első oroszlánszobrot a felújítás alatt álló budapesti Lánchídról csütörtök délelőtt. Elsőként a pesti hídfő egyik oroszlánját emelték le, a másikat a következő napokban, a budai hídfőn állókat pedig augusztus második felében viszik el.

Az oroszlánok három kőtömbből állnak, össze vannak cementezve. A három rész összességében nagyon nehéz, nagyjából egy busz súlyának felel meg. A szobrokat most is három részben emelik le, majd ugyancsak három részben helyezik vissza – közölte az A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője a helyszínen.

Puskár Anett kitért arra is, hogy az oroszlánokhoz – amelyek 1852-ben kerültek fel a Lánchídra – sok legenda fűződik.

Az egyik ezek közül, hogy a híd négy oroszlánszobrát alkotó szobrász, Marschalkó János a Dunába ugrott, amikor kiderült, hogy az oroszlánoknak nincs nyelvük. Ez azonban nem igaz, a helyszínen is meg lehetett tekinteni, hogy az oroszlánoknak van nyelvük.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},

Hírdetés

onServerEmissionEmpty: function(){}
});

A szobrokat egy újpesti műterembe viszik restaurálásra. Ennek során elsőként megnézik mennyire stabil a szerkezetük, mivel a mészkőszobrokat az időjárás is „megviseli”. Ezután a szobrokat vegyszerrel megtisztítják, majd hozzálátnak a javításokhoz.

A restaurátorok csak azokat a részeket állítják helyre, amelyek eredetileg is megvoltak. Így a szobrok szájában felül továbbra is csak szemfogak lesznek, de a kitört alsó fogakat kijavítják – fejtette ki.

Az oroszlánok akkor kerülnek vissza a helyükre, amikor a Lánchidat visszaadják a közúti forgalomnak.

Az A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: a Lánchíd felújítási munkálatai az ütemterv szerint haladnak.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 végén adják vissza a hidat, így addigra a négy oroszlánszobor is visszaérkezik a hídfőkre – mondta Puskár Anett.

Az első oroszlánszobor leemelését Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke és Borsi Dávid, a BKK kommunikációs vezetője és szóvivője is végignézte a helyszínen.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »