Eltűntek az internetet felrobbantó magyar fotók

Nem akartak semmilyen határt átlépni. Baksa Norbert divatfotós írta ezt annak kapcsán, hogy a közösségi oldalak népét enyhén szólva felháborította az a fényképsorozata, amelyben az illegális határátlépőkhöz hasonlította a modelljét. Az ügyről vezető helyen számoltak be a lapok, és a politikát is belekeverték. Később pedig az alkotó a Twitteren jelezte, eltüntette a Der Migrant címre hallgató fotóit.

Baksa Norbert felrobbantotta az internetet. A divatfotós Der Migrant címmel készített provokatív fotósorozatot, amelyben egy lengén öltözött modellt fejkendőben ábrázol egy szögesdrót kerítés előtt. Egy fotón különösen felháborodott a közösségi oldalak népe: a felvételen egy Chanel-logós okostelefonnal készít szelfit a migránsnak öltözött modell.

„Gusztustalan”, „beteg”, „opportunista”

A jelenségről és a felháborodásról vezető helyen számoltak be a híroldalak, a Buzzfeedtől kezdve a The Sydney Morning Heraldon és az El Paíson át egészen a The New York Timesig. Utóbbi cikkében azt írja, hogy Baksa háttérnek használja a menekültválságot arra, hogy bemutassa a luxusmárkákat. Az írás ezután lényegében tweeteket szemléz, ahogy a Huffington Post cikke is. „Gusztustalan”, „opportunista”, „beteg”, „nincs lejjebb”, a Twitter rögtönítélő bírósága nem kegyelmez.

Hírdetés

A Huffington Post utolsó bekezdésében a politikát is idecitálja, megjegyezve, hogy hazánkat sokan kritizálták a határzár miatt, és hogy akár könnygázt és gumilövedékeket is be lehet vetni a határon az illegális bevándorlókkal szemben. A Mirror László Petra ügyét emlegeti fel a fotók kapcsán, az egyik kép alá pedig azt írták: Dzsungel: a sorozat akár a hírhedt calais-i táborban is készülhetett volna.

Az Elle-nek, a Playboynak és a Cosmopolitannek dolgozó fotós közleményt is adott ki. Baksa azt írja: a migránshelyzet komplex voltára kívánta felhívni a figyelmet a sorozattal, hozzátéve, hogy nem érti, hogy képesek az emberek az ellentmondásos információk áradatában egyértelműen állást foglalni az ügyben. Épp azt akarták megjeleníteni a fotós szerint: látunk egy szenvedő nőt, aki gyönyörű, és dacára annak, hogy milyen szituációban van, rendelkezik egy okostelefonnal és néhány csúcsminőségű luxustermékkel.

Naponta szembesülni a helyzettel

Senkit nem akartak megbántani a képekkel, szögezi le a fotográfus, aki kitér arra is, hogy a képek elkészítésekor megpróbáltak tekintettel lenni mindenki hitére és meggyőződésére, nem szerettek volna semmilyen határt átlépni, az elgondolkodtatás volt a céljuk. Legfontosabb mondata viszont ez: a sorozattal a médiának szerettek volna tükröt tartani, mivel már a sajtóban megjelent képek alapján készítették el a saját verzióikat.

Később újabb közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy bár egyre többen ismerik fel a képek mögött rejlő valódi üzenetet, szándékuk ellenére sajnos többeket megsértettek, ezért eltávolították a fotósorozatot. Megkerestük kérdéseinkkel is, a fotós válaszul azt írta, hogy baráti társaságán belül is találkozott mindkét irányban végletes gondolatokkal, a Der Migrantot pont azért készítette, hogy az emberek több szemszögből is megvizsgálják a menekültkérdést, mielőtt zsigeri véleményt alkotnak. Kérdésünkre leszögezte, hogy semmilyen cég nem bízta meg reklámcélú képek készítésével.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »