Eltűntek az EU-s ápolók a brit egészségügyi rendszerből

Egy év alatt hihetetlen mértékben, 96 százalékkal esett vissza a Nagy-Britanniában munkát kereső, EU-s országokból származó ápolók száma – közölte a brit egészségügyi rendszert monitorozó Health Foundation, amely figyelmeztetésnek szánta a felhívást a brexitet levezénylő politikusoknak. Tavaly júliusban még 1304 európai ápoló regisztráltatta magát a brit hatóságoknál, ami szeptemberre 344-re csökkent, majd áprilisában 46-ra zuhant.

Hírdetés

Az EU-ból történő kilépés kritikusai arra figyelmeztetnek, hogy a brit gazdaság és a közszolgáltatások is nagyon megszenvedhetik, ha az ország úgy távozik, hogy nem biztosítja a munkaerő szabad áramlását. A drasztikus csökkenés egyik oka lehet a brexit, de valószínűleg benne van az is, hogy kötelezővé tették az ápolók számára az angol nyelvű vizsgát.

A Nagy-Britannia legalább egy évtizede egyre több külföldi, főleg EU-s ápolókkal pótolja a hiányzó egészségügyi személyzetet. Health Foundation szerint a 30 ezres nővérhiány hosszú idő alatt alakult ki, a rövidtávú tervezés és a képzés leépítése miatt alakult ki, a fenntartható megoldáshoz pedig hosszú távú tervezésre lenne szükség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »