Eltűnt egy 45 éves tó Debrecen mellett

Eltűnt egy 45 éves tó Debrecen mellett

Egy nagyobb pocsolyává zsugorodott össze Debrecen környékének egyik kedvelt kirándulóhelye, a Vekeri-tó.

Alig maradt víz a Debrecen mellett fekvő Vekeri-tóban. A kedvelt pihenőhelynek számító tó mindössze egy nagyobb pocsolyává zsugorodott össze a hosszú hetek óta tartó aszálynak köszönhetően – írja az Időkép.

Hírdetés

Debrecen környékén kb. 40-55 milliméterrel kevesebb csapadék hullott le az elmúlt 30 napban a sokévi átlaghoz viszonyítva. A térségbe az előrejelzések szerint kedd éjszaka érkezhet számottevőbb csapadék, de ennek javát záporok, zivatarok szolgáltatják majd, így kis területen is jelentős eltérések adódhatnak a lehullott csapadék mennyiségét illetően.

A csapadékhiány miatt kiszáradt Vekeri-tó Debrecen közelében 2022. július 4-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A csapadékhiány miatt kiszáradt Vekeri-tó Debrecen közelében 2022. július 4-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Debreceniek kedvelt pihenő- és kirándulóhelye volt a Vekeri-tó és környéke. Télen-nyáron egyaránt megtöltötték Erdőspuszták ezen részét a cívisvárosiak, nyáron piknikeztek és pecáztak, télen a tó jegében gyönyörködtek, a bátrabbak pedig még csúszkáltak is rajta.

A Vekeri-tó (vagy Kati-tó, vagy Alsó-Paci-víztározó) létrehozását a FEFAG (Erdő és Fafeldolgozó Gazdaság, a Nyírerdő Zrt. jogelődje) 1974 januárjában rendelte meg a TIVIZIG-től. A tó vízutánpótlását a Kati-éren keresztül biztosították. A Vekeri-Pihenőközpontot 1976. április 30-án ünnepélyes keretek közt nyitották meg a látogatók előtt. A teljes költség 3,6 millió forint volt – írja a Civishír.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »