Eltűnnek a menedékkérők kitoloncoláskor, a miniszter belebukhat a botrányba

Eltűnnek a menedékkérők kitoloncoláskor, a miniszter belebukhat a botrányba

Németországban minden második jogosulatlan menedékkérő kitoloncolása kudarcba fullad. A brémai bevándorlási hivatalban történt visszaélésekkel kapcsolatban újabb szabálytalanságok derültek ki: többször az utolsó pillanatban, különösebb indok nélkül vontak vissza kitoloncolásokat, amely korrupcióra utalhat a vizsgálatok szerint. Horst Seehofer belügyminiszternek akár a politikai karrierjébe is kerülhet ez a botrány.

Horst Seehofer a bajor miniszterelnöki pozíciójáról mondott le azért, hogy Németország új belügyminisztere legyen. Elsősorban a bevándorlási hivatalok és a menekültügy rendbetételével kampányolt – ezért is különösen kényes téma most számára a brémai hivatalban történt botrány, amelyet saját munkatársai hallgattak el előle heteken, ha nem hónapokon keresztül.

Hírdetés

A brémai bevándorlási hivatalban több esetben is jogosulatlanul adtak ki politikai menedékjogot. A vizsgálat megkezdődött.

„Folyamatosan ellenőrizzük a brémai iroda döntéseit: mind a tizennyolcezer esetet egészen 2000-ig visszamenőleg” – jelentette ki Jutta Cordt, a Német Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal igazgatója. Azt azonban nem kommentálta, miért csak idén áprilisban informálta a belügyminisztert azokról a visszaélésekről, amelyekről hivatala belső jelentések szerint már 2016 januárja óta tudott. A belügyminiszter azt a levelet sem kapta meg munkatársaitól, amit a brémai hivatal élére ideiglenesen kinevezett Josefa Schmid írt a visszaélésekről. Seehofer csak április 19-én értesült minderről, röviddel az ügy nyilvánosságra kerülése előtt.

Közben a német szövetségi rendőrség legújabb adatai azt is megmutatták, hogy az év első három hónapjában csak minden második esetben sikerült kitoloncolni a Németországban jogosulatlanul tartózkodó bevándorlókat. Elemzők szerint ennek az elsődleges oka az, hogy a menedékkérők adataihoz a hivatalok többsége még mindig nem tud ujjlenyomatot párosítani, mivel nem kaptak ilyen készüléket. Így egy menedékkérő akár több helyen is regisztrálhat, és nem lehet megtalálni a kitoloncolás napján.

A bevándorlási hivatalban történt eddigi vizsgálatokról jövő kedden kell beszámolnia a német parlament belügyi bizottsága előtt Horst Seehofernek. Neki és pártjának, a bajor CSU-nak a legrosszabbkor jött ez a botrány, hiszen már javában tart a kampány az októberi tartományi választásokra, amelynek központi kérdése a bevándorlás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »