Eltörölték az iráni rapper halálos ítéletét

Eltörölték az iráni rapper halálos ítéletét

Eltörölték az iráni rapper halálos ítéletét Juhász Katalin2024. 06. 24., h – 10:52

Az iráni legfelsőbb bíróság tegnap hatályon kívül helyezte a Toomaj Szalehi rapperre kiszabott halálos ítéletet – közölte  a művész ügyvédje.

Ez az ítélet több mint három évig tartó folyamatos Szalehi ellen irányuló hatósági zaklatás – beleértve a letartóztatást, bebörtönzést és kínzást – csúcspontja. A 33 éves rapper dalaiban és aktivistaként is támogatta a tiltakozó mozgalmakat Irán-szerte, felhívva a figyelmet a korrupcióra, és emberi jogokat követelve minden iráni számára.

Amir Rajszian ügyvéd az X közösségi oldalon osztotta meg az örömhírt, hozzátéve, hogy a legfelsőbb bíróság újratárgyalást rendelt el az ügyben. A döntés az iráni elnökválasztási kampány kellős közepén született, de minden jel arra mutat, hogy nincs köze az Irán jövőbeli irányáról folyó heves nyilvános vitákhoz, beleértve a nők jogait. 

Hírdetés

A rappert idén áprilisban ítélték el, amiért 2022-ben nyilvánosan támogatta az országos tiltakozásokat, melyek az erkölcsrendészet által halálra vert 22 éves iráni nő, Mahsza Amini halálakor kezdődtek. Számos nyugati híresség, köztük Margaret Atwood írónő, a Coldplay zenekar tagjai és Sting is követelték a rapper szabadon bocsátását.

Letartóztatása után Szalehi egy évet töltött börtönben, ebből 252 napot magánzárkában. Óvadék ellenében szabadlábra helyezték, ekkor elmondta, hogy a börtönben rendszeresen kínozták. Két héttel később, 2023 decemberében ismét letartóztatták. Halálos ítéletének pontos feltételeit egyes iráni hatóságok vitatták, akik szerint a legfelsőbb bíróság az ítélethirdetéskor hozzátette, hogy a vádlott fiatal kora miatt kegyelmet érdemel. A most meghozott döntés ellenére továbbra is hosszú börtönbüntetés várhat rá. 

Szalehi korábban azt mondta, hogy az irániak „valami borzalmas helyen élnek. Egy olyan maffiával van dolguk, amely kész megölni egy egész nemzetet azért, hogy megtarthassa a hatalmát, a pénzét és a fegyvereit.”

Iránban e hétvégén tartják az elnökválasztást, és egyre élesebb összecsapások alakultak ki az egyetlen reformista jelölt, Maszúd Peszeszkian és öt különböző meggyőződésű konzervatív között, írja a Guardian.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »