Eltörölnék a föld színéről a Matolcsy-alapítványokat

Eltörölnék a föld színéről a Matolcsy-alapítványokat

Ha minden jól megy – de nem fog –, ma egy lépéssel közelebb kerülünk a közpénzjelleg-elvesztés és a taomutyi korának végéhez. Ám mivel a politika úgy működik, ahogy, erre nincs túl sok esélyünk. Mindenesetre mutatjuk, mire figyeljen ma, kezdjük együtt a napot!

Jó reggelt! Február 6. van, a nők szexuális megcsonkításával szembeni zéró tolerancia világnapja, egyben a Manchester United tragikus repülőgép-balesetének kereken hatvanadik évfordulója. Az 1958-as szerencsétlenségben huszonhárman vesztek oda, túlélte viszont a legendás Matt Busby vezetőedző és Bobby Charlton is, aki később világbajnok lett.

Reméljük, ma nem zuhan le egyetlen gép sem – enélkül is éppen elég izgalmat tartogat a nap.

Összeül például a parlament gazdasági bizottsága, ahol több érdekes indítvány tárgysorozatba vételéről is döntenek a képviselők. Ott van például az LMP-s Schmuck Erzsébeté, amely a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank működését regulázná meg oly módon, hogy az MNB ne foglalkozhasson az alaptevékenységén (az infláció kordában tartása, a bankrendszer stabilitásának biztosítása és a kormány gazdaságpolitikájának támogatása) kívül mással. Azaz például ne vásárolhasson ingatlanokat, ne működtethessen alapítványokat stb. Ha a törvénymódosítás átmenne a bizottságon, majd a parlamenten – amire, lássuk be, vajmi kevés esély van –, úgy jogutód nélkül megszűnne az összes Pallas Athéné alapítvány. Tudják, amúgy ezek azok a szervezetek, amelyeknél a sok százmilliárdnyi magyar adófizetői pénz „elveszíti közvagyon jellegét”. [Nem veszíti – a szerk.]

http://mno.hu/

Az MSZP-s Varga László – szintén a gazdasági bizottságban – pedig az ugyancsak számos sebből vérző, átláthatatlan sportfinanszírozási (azaz tao-) rendszeren módosítana. Egyfelől éppen a transzparencia növelésének irányába, másfelől pedig úgy, hogy kiszélesítené az így istápolható sportágak körét, sőt még az egészségügyet és az oktatást is bevonná a támogatható ügyek közé. Jelenlegi formájában egyébként a konstrukció lényege, hogy a cégek társasági adójuk egy részét fordíthatják látványsportok kistafírozására is. A baj vele pedig annyi, hogy rendkívül átláthatatlan, hogy mely cégek konkrétan mely kluboknak pontosan mennyi pénzt juttatnak így. Az mindenesetre árulkodó, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (tehát tulajdonképpen Orbán Viktor személyes focibirodalma) a taorendszer 2011-es bevezetése óta közel 20 milliárd forint támogatásban részesült ily módon. Csak 2017-ben majdnem 5,4 milliárdot ítéltek meg nekik, míg a második helyezettnek, egy kecskeméti klubnak „mindössze” bő 708 milliót, vagyis kevesebb mint a hetedét. Hogy kik tartják ennyire fontosnak a felcsúti tanoncok útjának egyengetését, egyelőre rejtély, de most már záros határidőn belül napvilágra kell kerülnie a részleteknek.

http://mno.hu/

Hírdetés

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Maradva még a belpolitikánál: ülésezik ma a Nemzeti Választási Bizottság is, mely alkalomból újabb pártokat vesznek nyilvántartásba a tavaszi országgyűlési választás tekintetében. Ezzel kapcsolatban érdekesség: nemrég derült ki, hogy a korábban lebukott kamupártoknak – tehát azoknak a jelölőszervezeteknek, amelyekről tulajdonképpen kiderült, hogy csak az állami támogatás felmarkolására jöttek létre – nem kell visszafizetniük a zsebre tett közpénzt. Mármint kellene, de nem lehet rajtuk behajtani. Zuschlag János egykori szocialista országgyűlési képviselőt pedig újra őrizetbe vették, feltehetően ezzel az üggyel összefüggésben.

A „nagyok” (és egy-egy kisebb) után szerdán kampánynyitó rendezvényt tart egy újabb párt, méghozzá a Lendülettel Magyarországért. A hiba valószínűleg nem az ön készülékében van, ha nem nagyon dereng az alakulat, ugyanis csak tavaly szeptemberben jelentették be létrejöttét. Alapítója és legprominensebb képviselőjelöltje mindenesetre Lévai Katalin, aki a Medgyessy-kormány esélyegyenlőség-ügyi minisztere és európai parlamenti képviselő is volt.

Pártkereső: mi alapján választunk pártot? címmel – és témában – rendezvényt szervez a kormányközeli Nézőpont Intézet, ahol egy Smartvote (magyarul Okosvoks) nevű alkalmazást is bemutatnak.

http://mno.hu/

Pozsonyban van jelenése Szijjártó Péter külügyminiszternek, ahol „új, integrált nagykövetségi épület” átadásán vesz részt, méghozzá ünnepélyes keretek között.

Plenáris ülést tart az Európai Parlament: szó lesz egyebek mellett a szíriai, a venezuelai és a törökországi helyzetről is, de ennél érdekesebb, hogy az Európai Bizottság illetékesei ismertetik az unió további bővítésének kilátásairól szóló jelentésüket, méghozzá a Nyugat-Balkán tekintetében.

Eközben a világ másik felén Mike Pence amerikai alelnök és Frank-Walter Steinmeier német államfő is Japánba látogat. Ha minden igaz, ezt legalább részben arra fogják kihasználni, hogy a téli olimpia kezdete előtt még egy utolsót odadörrenjenek Észak-Koreának. Reméljük, az ellenkező irányból is legfeljebb csak szavak fognak visszadörögni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »