Eltitkolt dokumentumból derült ki: tektonikailag aktív törésvonal fut a paksi erőmű alatt

Eltitkolt dokumentumból derült ki: tektonikailag aktív törésvonal fut a paksi erőmű alatt

Az Átlátszó megszerezte az MVM Paks II. Zrt. megbízásából készült 2016-os geológiai tanulmányt, amiből kiderül: az erőmű telephelyének közelében több helyen is tízezer évnél fiatalabb, felszínig hatoló elmozdulásokat okozó földrengések nyomaiat találták.

Nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Hivatal hazánkban is törvénybe iktatott földrengésbiztonsági ajánlásainak a Paksi Atomerőmű, és a tervezett bővítés telephelye: egy tektonikai törésvonal gyakorlatilag a nukleáris létesítmények alatt halad át – derül ki a dokumentumból.

Hírdetés

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris biztonsági ajánlásait tartalmazó 2011-es magyar kormányrendelet értelmében tilos olyan helyre atomerőművet építeni, ahol 10 km sugarú körben olyan törésszakasz található, amelynél az utolsó százezer évben felszíni elmozdulás volt.

Az erőmű bővítéséhez szükséges földtani kutatásokat 8 milliárd forintért végezték el, ám a részletes, szakmailag ingatag eredményeket eltitkolták a kívülállók elől. Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel szerezte meg a dokumentumot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »