Eltérő vélemények Fico és Kaliňák ügyéről

Eltérő vélemények Fico és Kaliňák ügyéről

A közszolgálati RTVS 5 perccel 12 előtt című vasárnapi vitaműsorában szöges ellentétben álló vélemények fogalmazódtak meg Robert Fico exkormányfő és Robert Kaliňák egykori belügyminiszter ellen emelt vád ügyében.

Richard Takáč, a Smer-SD alelnöke szerint április 23-án megszűnt a jogállam és a demokrácia Szlovákiában. Robert Fico pártelnök és Robert Kaliňák ellen politikai indíttatású támadásról beszélhetünk, amely politikai megrendelésre történt és végső célja az ellenzék felszámolása lehet. Mint kifejtette teljes mellszélességgel kiállnak a megvádolt politikusok mellett. 

Matúš Šutaj Eštok képviselő, a parlamenten kívüli Hlas-SD tagja is egyetértett  Takáč-csal és úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki politikusok elleni akció a politikai harc kicsúcsosodása. Véleménye szerint a történtek azt igazolják, hogy a koalíció képtelen politikail eszközökkel harcolni és vezetni az országot. A vádakat megalapozatlannak tartja, ezért  nem szavaz majd Fico mentelmi jogának felfüggesztéséért.

Teljesen ellentétes véleményen van Milan Vetrák (OĽANO) kormánypárti képviselő, aki szerint ezek a lépések éppenséggel megerősítik a jogállamot. Tévelygésnek minősítette, hogy a rendőrségi akciókkal megszűnt Szlovákiában a jogállam. Senki sem érinthetetlen, ezért is szavaz majd Fico „kiadatása” mellett. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy az ellenzéki pártvezér szabadlábon nézhet szembe az ellene zajló eljárással.

A kormánypárti Miroslav Žiak (SaS) képviselő sem gondolja, hogy aggódni kellene a demokrácia „minőségéért” és a demokrácia nincs veszélyben Szlovákiában. Hozzátette: Fico arra épít, hogy az emberek már nem emlékeznek mindarra, ami korábban történt.

Hírdetés

Takáč képviselő megerősítette, hogy pártja már több levelet küldött különböző európai intézményeknek, arra a kérdésre azonban, hogy érkeztek-e már reakciók, nem válaszolt.

Milan Vetrák üzent Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek, hogy ne foglalkozzon Szlovákiával, inkább a magyarországi helyzettel törődjön. Ha mégis követni kívánja az itteni történéseket, akkor alkalma lesz látni, hogy Szlovákia képes leszámolni a szervezett bűnözéssel.

Szóba került Roman Mikulec belügyminiszter esetleges visszahívása is. Takáč  szerint eleve nem kellett volna őt ebbe a tisztségbe kinevezni.

Vetrák ugyan kitért a válasz elől, hogy elégedett-e a belügyér munkájával, de hozzátette, hogy senki munkájával nem elégedett 100 százalékosan. Azt viszont nem gondolja, hogy indokolt lenne a leváltása.

Šutaj Eštok szerint a koalciós képviselők szavazó automaták és a belügyminiszter akkor sem hívnák vissza, ha éppen tetten érnék őt.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »