Eltávolítják a keresztre feszített McDonald’s-szobrot a haifai múzeumból

Nagy felháborodást keltett Izraelben egy finn művész alkotása, a keresztre feszített Ronald McDonald-szobor. Nem csak békés véleménynyilvánítók fejezték ki nemtetszésüket: erőszakkal, gyújtogatással is felléptek a haifai galéria ellen. A város polgármestere úgy döntött, a művet el kell távolítani.

Eltávolítják a művészeti galériából a keresztre feszített Ronald McDonald-alakot ábrázoló szobrot – közölte Haifa város polgármestere, Einat Kalisch-Rotem a Haaretz izraeli napilap január 16-i száma szerint. A város vezetőjének döntését megelőző napokban keresztény felekezetek és zsidó szervezetek képviselői – minthogy a McDonald’s-figura megfeszített Krisztusként való ábrázolását sértőnek találják – tiltakozásukat fejezték ki Jani Leinonen finn művész alkotásával kapcsolatban, amelyet a 2018 augusztusában nyílt Sacred Goods (Szent termékek) című kiállításon tártak a közönség elé a haifai múzeumban. Kalisch-Rotem polgármester nyilatkozata szerint a művet – amilyen gyorsan csak lehet – eltávolítják.

A tárlat két másik alkotása is megütközést keltett, ezeket immár nem az eredeti kiállításon, hanem egy függönnyel elválasztott kiállítótérben láthatják a múzeumba látogatók, akiket a különterem előtt felirat figyelmeztet, hogy az ott látható művek vitatható ábrázolások Jézusról és Máriáról.

A Haaretz lapnak adott nyilatkozatában Kalisch-Rotem elmondta: jóllehet a múzeum a demokrácia alapkövének tekinti a művészi ábrázolás szabadságát, sajnálatát fejezi ki a haifai keresztény közösséget ért sérelem miatt. A város polgármestere mindamellett szót emelt az erőszakos fellépések ellen.

Hírdetés

Január 11-én a tüntetők kövekkel sebesítettek meg három rendőrt; az azt megelőző éjjel gyújtogatásos támadás érte a múzeumot. Az ACRI elnevezésű polgárjogi szervezet szóvivőjének véleménye szerint a város döntése „kapituláció az erőszakkal szemben”.

A haifai múzeum mindeddig nem nyilvánított véleményt. Miri Regev izraeli kulturális miniszter felszólította a művészeti intézményt, hogy távolítsák el a szobrot a kiállításról.

Közben kiderült, hogy a művész – aki maga sem kívánja a haifai kiállításon hagyni alkotását – szeptember óta próbálja elérni, hogy a szobrot távolítsák el a múzeumból.

Forrás és fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír
(gj)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »