Eltakarítják a családi klánt a hatalomból?

A hamis diplomával pozíciót fogó Szatmáryné Jahl Angélát tették ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarából (BKIK).

Az elnökség zárt ülésen döntött: minden kamarai tisztségéből felfüggesztik Szatmáryné Jahl Angélát – írja a Népszabadság. Egy etikai vizsgálat ugyanis két esetben megállapította, hogy Szatmáryné a kamara szabályzata alapján alkalmatlan a kereskedelmi tagozati elnöki, illetve a küldötti pozícióra. 

Hamisított volt a diplomája

A döntést nem kapkodták el, Szatmárynét ugyanis még 2010-ben ítélték el jogerősen két év próbaidőre közokirat-hamisításért. A korábban BKIK-főtitkári pozíciót is viselő Szatmáryné ugyanis 2005-ben egy tanácsadói munkakörre jelentkezett a kamaránál, ám az önéletrajzához egy hamisított diplomát csatolt. A bűnügy ellenére Szatmáryné ezután is hosszú éveken át a BKIK meghatározó személyisége volt – írják.

A mostani felfüggesztés után a BKIK küldöttgyűlésének kell arról dönteni, hogy visszahívják-e Szatmárynét a tisztségeiből. Ez késő ősszel vagy jövő év elején történhet meg attól függően, hogy – mint több forrásunk is sejtette – addig több más ügy is előkerül-e Szatmárynéval kapcsolatban, amit még ki akarnak vizsgálni vagy sem.

Idén tavaszig a BKIK elnöke az a Szatmáry Kristóf volt, aki Szatmáryné fia, korábban államtitkár, most miniszteri biztos, és a Fideszben frakcióvezető-helyettes és képviselő.

Emellett a Szatmáry családot erős szálak fűzik a kamarában komoly lobbierőt képviselő CBA hazai áruházlánchoz, így Szatmáryné Jahl Angéla az elnöke a több CBA-s prominenst felvonultató Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetségnek. A szövetség volt az egyetlen kereskedelmi szervezet, amely nyíltan kiállt a vasárnapi boltzár mellett – hívja fel a figyelmet a Népszabadság.

Bukik a családi biznisz

A Szatmáry család felett az év elején kezdtek gyűlni a viharfelhők, amikor Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is nyíltan szembefordult a BKIK-t szerinte „családi biznisszé” alakító Szatmáry klánnal. Végül idén már­ciusban Szatmáry Kristóf helyett Kiss Zoltánt választották meg a kamara elnökévé. Ezt köve­tően nemrégiben Szatmáryné Jahl Angéla még meg tudta szerezni a kereskedelmi tagozati elnökséget, ám hírlett, hogy a kamarán belül ekkor már elkezdték felgöngyölíteni a Szatmáry-éra problémás ügyeit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »