Elszámoltatást sürget a Jobbik a Quaestor-ügyben – elkezdi az MNB-alapítványok ellenőrzését is

A Fideszhez közel álló korrupciós bűncselekményekbe belebukó Quaestor-ügyében nem csak az elszámoltatás akadozik, hanem a kárrendezés folyamata sem megfelelően megy végbe – hívta fel a figyelmet Volner János, a Jobbik alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Még mindig Quaestor

A legnagyobb ellenzéki párt emlékeztetett arra, hogy a kárrendezés rendszere nem megfelelő számításokon alapul. Ez azt jelenti, hogy a követelés meghatározásakor az értékpapír-számlán a felszámolás elrendelésekor nyilvántartott kötvény vásárlására fordított összeget, de jogosultanként legfeljebb 30 millió forintot vesznek alapul. A fizetendő ellenérték meghatározásakor levonják a kötvényekre korábban jóváírt hozamot (kamatot), tehát ezekre az összegre a kárrendezés nem terjed ki. A legnagyobb ellenzéki párt szerint ez egy olyan probléma amit sürgősen orvosolni kell.

Volner elmondása szerint ugyanis nem kis részben emiatt mintegy 10 ezer ember maradt ki a kárrendezés folyamatából, ők eddig egy fillért nem kaptak meg.  A Jobbik szerint minden károsultnak meg kell kapnia a pénzét, maradéktalanul, számítási hibák és késlekedés nélkül. Ezzel szemben a kormány gyakorlatára eddig az volt a jellemző, hogy jelentős késedelemmel, jóval kevesebb összeg kifizetéséről intézkedett, mint ami a károsultaknak járt volna.

Hírdetés

A párt az elszámoltatást, illetve az igazságszolgáltatást is szeretné kimozdítani a holtpontról, arra kérte a bíróságot és az ügyészséget, hogy egyezzen meg egymással. Volner szerint az Orbán-kabinetnek nincs kire mutogatnia, hiszen mindkét szervezet élére a kormánypárt nevezte ki a vezetőket, tehát a politikai felelősséget az elszámoltatás elsikkadása esetén a kormánypártoknak kell elviselnie.

MNB alapítványok

A politikus emlékeztetett arra, hogy korábban levélben fordult az államfőhöz, majd ezt követően Áder János köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításáról. Az Alkotmánybíróság később kimondta, hogy alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása, a közpénz az közpénz.

Volner János a gazdasági bizottság ellenőrző albizottságának az elnökeként arra tett ígéretet, hogy az MNB Pallasz Athéné alapítványainak ügyében egy szisztematikus ellenőrzést fog kezdeményezni a jövő héten, melyet maga fog felügyelni. Elmondta, hogy amennyiben törvénytelenségre lel, akkor a büntetőfeljelentéseket is megteszi. Emlékeztetett arra, hogy az említett szervezetekben mintegy 280 milliárd közpénz összpontosul.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »