Elszáll az árfolyam és az irányadó kamatláb – Nehéz időket vetítenek előre a gazdasági elemzők

Elszáll az árfolyam és az irányadó kamatláb – Nehéz időket vetítenek előre a gazdasági elemzők

Romániai paradoxonra hívják fel a figyelmet a gazdasági elemzők: miközben szárnyal a gazdaság, a lakosság egyre szegényebb.
A Money.ro gazdasági portál által idézett szakértők szerint ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy még nehezebb idők jönnek,

elszáll ugyanis az árfolyam, az irányadó bankközi kamatláb is egyre magasabb lesz.

Hírdetés

A Chartered Financial Analyst Románia egyesült által felvázolt jövőkép szerint az elkövetkező egy évben a lej–euró árfolyam eléri a 4,73 lejt, miközben a háromhavi bankközi kamatláb, a ROBOR 3M is 3 százalékig emelkedik a jelenlegi 2 százalék körüli szintről. Utóbbi pedig azt jelenti – hívják fel a figyelmet a pénzpiaci elemzők –, hogy aki most a 30 évre lekötött jelzáloghitel törlesztőrészleteként mintegy havi 1200 lejt fizet, annak a ROBOR megugrásával már havi 1368 lejt kell törlesztenie. Ha pedig ehhez még hozzáadjuk, hogy az elkövetkező 12 hónapban 4 százalékkörüli inflációval számolnak az elemzők, akkor kimondható, hogy

hiába nőttek enyhén a bérek, a lakosság nem érzi meg a pozitív hatását.

Márpedig a ROBOR máris beigazolni látszik a negatív forgatókönyvet. A Román Nemzeti Bank (BNR) által hétfőn közölt adatsorok szerint a pénteki 2,07 százalékos szintről 2,13 százalékra ugrott a háromhavi irányadó bankközi kamatláb, a ROBOR 3M. A hat- és a kilenchavi ROBOR is újfent emelkedett, előbbi 2,41 százalékról 2,46 százalékra nőtt, utóbbi 2,48 százalékról 2,52 százalékra bővült.

Mint ismeretes, a háromhavi ROBOR értéke azért fontos, mivel ennek alapján számolják ki a változó kamatozású hitelek törlesztőrészletét, miközben a hathavi ROBOR-t a jelzáloghitelek törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazzák. A kilenchavi ROBOR-t a kereskedelmi bankok által egy másik kereskedelmi banktól felvett kölcsön kamatjának kiszámításakor alkalmazzák.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »