Elszakadhat a cérna a fehérorosz elnöknél

Elszakadhat a cérna a fehérorosz elnöknél

Forrong Fehéroroszország, vasárnap az egykori szovjet tagköztársaság történetének legnagyobb tüntetése zajlott Minszkben. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint Aljakszandr Lukasenka elnök körül fogy a levegő, az ellenzék nem akar tárgyalni vele a politikai megoldásról, így elszakadhat nála a cérna, ami nagy eséllyel a rendszer összeomlását eredményezi.
Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető Litvániából közzétett videóüzenetében hétfőn kijelentette: készen áll, hogy vállalja a felelősséget, és vezesse Fehéroroszországot. Felszólította a rendvédelmi és a fegyveres erők tagjait, hogy álljanak át, és bocsánatot ígért eddig elkövetett bűneikért.

Vasárnap kormánypárti és ellenzéki tüntetés is volt Minszkben. Előbbin ezrek, utóbbin tízezrek, egyes becslések szerint kétszázezren vettek részt. Az ellenzéki tömegmegmozdulás Fehéroroszország posztszovjet történetének legjelentősebb ilyen tiltakozása volt.

A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök egyszerűen elcsalta az egy héttel korábban tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80 százalékát kapta.

Közben állami üzemekben hirdettek munkabeszüntetést a dolgozók, s sztrájkolni kezdtek a közszolgálati televízió munkatársai.

Hírdetés

Stier Gábortól, a szláv világgal foglalkozó Moszkvatér.com portál főszerkesztőjétől azt kérdeztük, mit látunk Belaruszban. Forradalmat, ellenzéki tüntetéseket, az elégedetlenek spontán demonstrációit?

– válaszolta a Fehéroroszországot jól ismerő magyarországi újságíró.

Mint mondta, nem is úgynevezett színes forradalommal állunk szemben. „Ennél ez a rendszer kompaktabb, a belarusz ellenzék pedig szervezetlenebb, gyengébb. Pedig van külső beavatkozás. Mindenekelőtt a lengyel soft power nyilvánul meg látványosan. Az akciók szervezésében a legfontosabb szerepet a spontán kitörő elégedetlenséget a hatalomellenes mederbe „terelő” NEXTA, valamint NEXTA Live nevű Telegram-csatornák játsszák. Ezek mögött két, a lengyelek által finanszírozott Belsat tévécsatornának, valamint az amerikai támogatottságú Szabadság Rádiónak dolgozó, Varsóban élő belarusz fiatal áll, rajtuk azonban már láthatóan túlnőtt a csatorna funkciója” – hangsúlyozta Stier Gábor. Hozzátette:

az oroszok otthon vannak – lásd szövetségi állam – Fehéroroszországban, ám a befolyásolási kísérlet ebben a történetben eddig legfeljebb az elit szintjén jelent meg.

„Figyelemre méltó egyébként, hogy míg a Kreml hallgat, és azért egyre inkább az elnök mellé áll, addig az orosz sajtó úgy támadja Lukasenkát, mint a nyugati” – emelte ki a külpolitikai szakújságíró.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »