Elszabadultak az indulatok Ciszjordániában

Elszabadultak az indulatok Ciszjordániában

Ciszjordániában azután szabadultak el az indulatok, hogy egy zsidó telep bejáratánál egy férfi megszúrt egy zsidó biztonsági őrt. A késelőt lelőtték.

A támadó megölése miatti tüntetésekben hozzávetőleg 100 palesztin sérült meg. A Hamász radikális palesztin mozgalom meghirdette a harag napját és további tiltakozásra szólított fel.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint Ciszjordániában, több településen – összesen mintegy nyolcszáz tüntető – égő autógumikat gurított a katonák felé, valamint Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálták őket. Az izraeli védelmi erők mindegyik tüntetést feloszlatták.

Hírdetés

Donald Trump amerikai elnök pénteken beszélt arról, hogy jelentős kompromisszumra lesz szükség a palesztinokkal kötendő béke ügyében, még akkor is, ha azzal vádolják az Egyesült Államok közel-keleti megbízottját, hogy Izrael-párti diplomáciát folytat. Donald Trump hivatalba lépésének egyik legjobb döntésének nevezte, hogy Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet.

„Isten hozta, öröm számomra, hogy itt köszönthetem önt Jeruzsálemben, az örök fővárosunkban. Tudom, hogy elment a nyugati falhoz, ezért nagyon hálás a mi népünk, köszöntötte Benjamin Netanjahu David Friedman amerikai nagykövetet.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet szerint az amerikai nagykövet csakis a megszálló zsidó állam érdekeit nézi.

A palesztinok a kétállami megoldásban érdekeltek úgy, hogy az elfoglalt Ciszjordánia mellett Jeruzsálem legyen a fővárosuk. Ennek legnagyobb akadálya szerintük a zsidó telepek folyamatos terjeszkedése. A világ országainak túlnyomó része törvénytelennek tartja a zsidó telepek terjeszkedését, a Trump kormányzat azonban sokkal megengedőbb a kérdésben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »