Elszabadultak az árak a gázpiacon

Elszabadultak az árak a gázpiacon

Az ellátással kapcsolatos aggodalmak miatt kedd délután elszabadultak a gázárak a piacon. Azt azért érdemes már az elején leszögezni, hogy a szlovákiai lakossági árakat csak kisebb részben határozzák meg a nemzetközi piacok árai. Továbbra sem tudni azonban, hogy meddig tart a drágulás, és a gyakorlatban majd mekkora része épül be a szlovákiai árképzésbe a jövő év elején, amelyet nyilván az Árszabályozási Hivatal fog véglegesíteni. Az mindenesetre nem jó hír, hogy a legnagyobb európai gáztőzsdén új rekord született.

A legnagyobb európai gáztőzsde a holland TTF, ahol ma délután 118 euró megawattóránkénti árra szökött a földgáz novemberi kötése. Ez a mai napra 19 százalékos ugrást jelent, az év elejéhez képest pedig brutális, 400 százalékos emelkedést, ami új rekordnak számít.

Az Egyesült Királyságban, ahol a földgáz körüli mizéria különösen nehéz helyzetet teremtett, 23 százalékkal emelkedett az azonnali szállításra szánt földgáz piaci ára. Több brit energiaszolgáltató összeomlott a gázárak elszállását követően, csak szeptemberben 9 vállalat jelentette be tevékenysége teljes felszámolását.

Hírdetés

A háttérben meglévő problémák mellett (orosz gázjátszmák, ázsiai keresletnövekedés, alacsony európai tartalékszintek) most a hideg télről szóló előrejelzések fejelték meg az aggodalmakat.

Franciaország, Görögország, Spanyolország és Olaszország külön állami intézkedéseket vezettek be, hogy a drágulást tompítsák, mire a lakossági árakhoz is elérne. A helyzet azonban katasztrofális, nem elég a földgáz hiánya, tüntetések miatt öt francia atomreaktor is csak félgőzzel működik, ami csak fokozza a hiányt. Egyébként az Egyesült Királyság 8 gigawattos nukleáris kapacitásának fele esett ki tervezett és nem tervezett leállások okán.

A földgáz a kőolajat is felhúzza magával, a legdrágábbnak számító Brent jegyzése 3 éves csúcsra emelkedett.

Körkép.sk, cnbc.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »