Elszabadult az infláció Romániában

Elszabadult az infláció Romániában

A korábbi 3,9 százalékról 5 százalékra ugrott a román jegybank (BNR) első fél évre vonatkozó inflációs várakozása, a pénteken bemutatott jelentés szerint a pénzromlás üteme az év végére legfeljebb 3,5 százalékra csökkenhet a korábban várt 3,2 százalék helyett.

Az adatok láttán már érthető, hogy a BNR szerdán miért lépett váratlanul ismét a szigorítás irányába, amikor idén már másodszor 25 bázisponttal emelte az alapkamatot, amely így elérte a 2,25 százalékot. Mugur Isarescu jegybankelnök igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, hangsúlyozva, hogy mindez nem jelenti azt, hogy elszabadulnának az árak. Az inflációs nyomást a fiskális politika, a növekvő jövedelmek és a munkaerőpiaci feszültségek gerjesztik.

Tavaly év végén az infláció 3,25 százalékon tetőzött, ami a BNR 1,5–3,5 százalékos célsávjának a tetejéhez közelít. Az elemzők többsége úgy számol, hogy a pénzromlás üteme már januárban meghaladta a 4 százalékot. Sokat ront a helyzeten, hogy egyre mélyül a külkereskedelmi mérleg hiánya.

Hírdetés

A statisztikai hivatal pénteki jelentése szerint 2017-ben a deficit meghaladta a 13 milliárd eurót, miközben egy évvel korábban még 10 milliárd volt. A növekvő hiányért az egyre erősödő belső fogyasztás okolható, aminek következtében 12 százalékkal ugrott meg az import, miközben a kivitel csak 9 százalékkal bővült. Isarescu szerint aggasztó, hogy a kereskedelmi deficitet olyan ágazatok mélyítik, amelyekben Románia hatalmas potenciállal rendelkezik, köztük például a mezőgazdaság, illetve az élelmiszeripar.

A fogyasztásnövekedés ugyanakkor nem látszik mérséklődni, a bérek ugyanis dinamikusan emelkednek. Tavaly decemberben a nettó átlagbér 2629 lejre (565 euró) nőtt, ami éves összevetésben 11,7, havi alapon 6,7 százalékos növekedést jelent. Egy hónappal korábban is 13,4 százalékos bérdinamikát mértek.

A lakosság azonban egyre nagyobb aggodalommal figyeli az árak emelkedését és a hitelek drágulását. A bankközi hitelkamatlábak már hónapokkal ezelőtt emelkedni kezdtek, a három hónapos ROBOR tegnap már 2,04 százalékon, a hat hónapos ráta pedig 2,34 százalékon állt. Isarescu szerint további enyhe emelkedés következhet be a bankközi kamatlábak esetében, ám aggodalomra nincs ok, hiszen az alapráta messze van még az évekkel ezelőtti 5-6 százalékos szintektől. A kötvénypiacon is érezhető az inflációtól, illetve a szigorodó monetáris politikától való félelem, a szerdai aukción a 10 éves állampapírok 4,35 százalékos átlaghozam mellett keltek el, a másodpiacon tegnap már 4,53 százalék volt a hozam. A hat hónapos papírok 1,78, az egyéves kötvények pedig 2,13 százalékos hozammal forogtak.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »