Elszabadult a pokol Venezuelában

Zavargások és fosztogatások kezdődtek Venezuela egyes részein, és egy ellenzéki politikus szerint legalább hárman meghaltak pénteken, miután a kormány egyszerűen kivonta a forgalomból az eddig használatban lévő legnagyobb címletű bankjegyet, tömegek készpénzben lévő megtakarításait semmisítve meg.

A haláleseteket hivatalosan nem erősítették meg. Szemtanúk szerint sok helyen feldühödött tömeg vonult az utcára a most már értéktelen 100 bolivarosokat lobogtatva. Az emberek azt követelték, hogy az üzletek fogadják el a bankjegyet. Több tucat boltot fosztottak ki a feldühödött emberek.

A kormány a héten három napot adott az embereknek, hogy beváltsák a 100 bolivarosokat mielőtt azok elértéktelenednek. Az intézkedést a kormányzat a kolumbiai határnál tevékenykedő, valutaüzér bűnszervezetek miatt tartotta szükségesnek, holott szakértők figyelmeztettek, hogy a bankók hirtelen kivonása zűrzavart okozhat. A héten Venezuela 72 órára le is zárta a kolumbiai határt.

Hírdetés

A határnál egyébként azért jelenhettek meg ügyeskedők, mert rengetegen igyekeznek át vásárolni a szomszédos országba. Venezuelát ugyanis történetének legsúlyosabb politikai és gazdasági válsága sújtja. A kizárólag kőolajat és származékait exportáló latin-amerikai ország ugyanis az olaj árának esése miatt a tönk szélére került, az infláció elszabadult, sok helyen teljesen leállt a termelés, a boltok polcai szinte konganak az ürességtől. Nicolás Maduro elnök az egyébként őt minden eszközzel leváltani igyekvő ellenzéket és külföldi hatalmakat okol a történtek miatt.

Az ellenzék szerint a bankjegyek kivonásával előállt helyzet is azt igazolja, hogy Maduro elpusztítja az ország gazdaságát, és le kell váltani. A 100 bolivarosokat ugyanis új címletekre kellett volna cserélni, de az új készpénz egyelőre nem került forgalomba. Ezért hatalmas sorok kígyóztak a jegybank kirendeltségeinél, ahol még beváltják a megszűnt bankjegyeket, és sokan nem tudtak még tankolni sem, hogy munkába menjenek, rengetegen nem tudnak élelmiszert vagy karácsonyi ajándékokat vásárolni.

Maduro elítélte az erőszakot, amelyért az ellenzéket tette felelőssé. Egyúttal “megértést” kért az emberektől, és azt, hogy ahol lehet, fizessenek elektronikusan. Viszont az emberek mintegy 40 százalékának bankszámlája sincs.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »