Elsüllyesztve: dokumentumfilm a kádári pszichiátria rendszeréről

Elsüllyesztve: dokumentumfilm a kádári pszichiátria rendszeréről

A 60-as, 70-es években működő elmeszociális intézményekben a politikailag veszélyesnek ítélt emberek megtörésére alkalmazott módszereket mutatja be az Elsüllyesztve című dokumentumfilm. Az M5 saját gyártású filmjét november 8-án 21 órától láthatják a csatornán.

A játékfilmes elemekkel tűzdelt dokumentumfilm középpontjában Szépvölgyi Aliz és Hajnóczy Péter kapcsolata áll. A filmben Szépvölgyi Aliz A humánum nevében című önéletrajzi regényén keresztül mutatják be az elmeszociális intézményekben élők sorsát.

Aliz maga is a hírhedt szentgotthárdi intézményben raboskodott évekig. Művelt, egyedülálló nő volt, aki nem érezte jól magát a gyárban, ahol dolgozott, sem a korban, amelyben élt.  1969-ben erős nyomásra szociális otthoni elhelyezését kérelmezte, átmeneti időre. Vállalata erre a Zalaapátiban működtetett elmeszociális otthonba utalta, ahonnan nem térhetett vissza, évekig állt kezelés alatt itt, majd Szentgotthárdon. Szerencsére azonban ekkoriban dolgozott az intézetben az „embermentő” szakember, Kiss-Vámosi József doktor, neki és feleségének sikerült megmenteni Alizt.

Hírdetés

Hajnóczy Péter 1964-ben került a Kádár-diktatúra fogdájába, mert ittas állapotban letépett egy vörös zászlót. A vele együtt raboskodó Krassó György mutatta be neki az „embermentő” orvost. A találkozás irodalomtörtneti jelentőségű, hiszen Hajnóczy így jutott el Szépvölgyi Alizhoz. A nehéz sorsú nő történetét írta meg  nagy port kavart szociográfiájában, az Elkülönítőben, amely  1975-ben jelent meg a Valóság folyóiratban. Ebben a magyarországi „elmedarálót”, a tágabb értelemben vett politikai vagy kádári pszichiátria rendszerét mutatta be.

Az M5 Elsüllyesztve című filmje bemutatja az elmeszociális intézmények működését a 60-as- 70-es években, hogy miként próbálták megtörni a politikailag veszélyesnek ítélt embereket, és hogyan kerültek a rendszer fogságába azok is, akik elvileg politikailag semlegesek voltak.

(mtva/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »