Elsöprő jobboldali győzelem született Alsó-Ausztriában

Elsöprő jobboldali győzelem született Alsó-Ausztriában

Míg az alsó-ausztriai helyhatósági választáson az Osztrák Néppárt nyert, addig a burgenlandi tartományi voksoláson a szociáldemokraták szereztek többséget a vasárnapi voksolásokon Ausztriában.

A kormányzó jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) sikerét hozta az alsó-ausztriai önkormányzati választás vasárnap. A Sebastian Kurz vezette alakulat 415 településen győzött az 567-ből. Az osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) csupán 105 településen nyert az eddigi eredmények szerint. 

Hírdetés

Az előzetes számítások szerint az ÖVP több mint 60 százalékot szerzett a tartományban. Ez a 2015-ös helyhatósági választáshoz képest több mint 10 százalékpontos erősödés.

Burgenlandban az alsó-ausztriai voksolással egy időben tartományi választást tartottak. A tartomány hű maradt a korábbi hagyományaihoz, mivel az SPÖ a várakozásokkal megegyezően győzött, és abszolút többséget szerzett. Burgenlandban az Osztrák Néppárt utoljára 1960-ban tudott tartományi voksolást nyerni. Christoph Wolf, az ÖVP burgenlandi vezetője arról beszélt, hogy természetesen jobb eredményt vártak, mint a megkapott 31 százalék körüli eredmény. Azonban a mostani politikai helyzetben az a szavazatveszteség, amit az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elkönyvelt, az az SPÖ-nél jelent meg pluszként – tette hozzá.

Az SPÖ 50,1, az ÖVP 30,7, az FPÖ 9,8, míg a Zöldek 6,7 százalékot értek el. Más párt nem jutott be a kismartoni törvényhozásba.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »