Elsöpri az MSZP-sek haragja Tóbiást?

Bírálói szerint a pártelnökség elszakadt a realitástól, és Tóbiás József elnök egy éve meghirdetett programjából szinte semmi sem valósult meg – írja az Origo. A pártban többen rendkívüli tisztújítást követelnek, ám úgy tudni, sem Botka László, sem pedig Mesterházy Attila nem kíván elnök lenni.

Alapvetően tét nélküli, csak a párt alapszabályát átíró kongresszusra készül az MSZP november 28-án. Az Origo forrásai szerint ezen azonban felszínre törhetnek a régóta halmozódó belső feszültségek, a folyamat pedig akár hónapokon belül palotaforradalomhoz is vezethet.

Arra a kérdésre, hogy mi az oka az elégedetlenségnek, a portál többféle választ is kapott. Abban azonban a megkérdezettek egyetértettek, hogy semmi sem történik a pártban, és amit mégis tesznek, az kevés.

„Valóban nem állunk jól”

Mint írják, a tavaly decemberi pártértekezleten Tóbiás József meghirdetett egy számos hasznos és előremutató elemet tartalmazó programvázlatot. A tervekben nemcsak az olyan szólamok kaptak helyet, mint a „háború helyett béke” vagy a „Fidesz rendszerével szemben hihető alternatívává fejlődő MSZP”, hanem konkrét menetrend is.

Az Origónak egy elnökségi úgy fogalmazott: az építkezés, a választókerületi rendszer szervezése folyik, és bár vannak konfliktusosabb megyék, a helyi hálózatépítés is halad. „Az elnök és az elnökség járja a vidéket, a helyi ügyek felkarolására szószólói program indult, vannak tehetséges, új arcaink is, csak a csapatjátékot kellene erősíteni”.

„Hogy kik a megszólalóink, és mit mondanak, abban valóban nem állunk jól” – mondta a portálnak egy másik elnökségi tag, aki úgy véli: szükség és szándék is van a kommunikáció egységesítésére.

Hírdetés

A párt sodródik

A portál szerint az elnökség és Tóbiás József előtt sem titok, hogy a folyamatokkal elégedetlen és a be nem váltott ígéretekből kiábrándult belső ellenzék egy része rendkívüli tisztújításban, az elnök leváltásában gondolkodik.

Az egyik megyei elnök a portál kérdésére azt mondta: „Tudunk sokkal jobbak lenni, és ha nincs a menekültügy, amit rosszul kezeltünk, már most sokkal jobbak is lennénk”. A váltópártiság a cél, ám ahhoz tenni is kell, például azoknak a tehetséges politikusoknak a feladatokhoz engedésével, akik sokat tehetnének, de nincsenek az első vonalban – tette hozzá.

Semmiféle munka nem folyik az MSZP-ben, emiatt a tagság borzasztóan elkeseredett – fogalmazott az Origónak nyilatkozó egyik vezető szocialista politikus, aki arra is kitért: úgy véli, az elnökség elszakadt a realitásoktól, az alapszabály módosításával bíbelődnek, miközben a párt sodródik,  sokan elfordulnak, mások pedig – bár nem sokan – egyszerűen átmennek Gyurcsány Ferenc pártjába.

Név nélküli nyilatkozatok

A változás Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Tolna megyei elnök szerint is elkerülhetetlen, és ebben a párt tagjainak és szimpatizánsainak döntő többsége egyetért vele. Azokkal viszont komoly vitája van, akik a saját szerepük erősítését a vezetés földbe döngölésével, név nélküli nyilatkozatokkal, belső megbeszélések kiszivárogtatásával kívánják elérni.

A portál információi szerint egyelőre sem Mesterházy Attila, sem Botka László nem akar pártelnök lenni, ahogy miniszterelnök-jelölt sem.

Hiller István, az MSZP volt elnöke, az Országgyűlés alelnöke az Origónak azt mondta: sok potenciális baloldali értékrendű szavazó van, aki a jelenlegi pártpalettáról nem tud választani, ez pedig az MSZP „teljesítménydefecitjét” is bizonyítja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »