Elsőfokú készültségbe helyezték a szerb hadsereget

Elsőfokú készültségbe helyezték a szerb hadsereget

Elsőfokú harci készültségbe helyezték a szerb katonaság raškai és Novi Pazar-i kaszárnyában állomásozó alakulatait, amelyeknél csütörtökön Nebojša Stefanović védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök tett látogatást.

Stefanović elmondta, hogy Aleksandar Vučić parancsára, elrettentő szándékkal helyezték harci készültségbe a hadsereget, egyben kijelentette, hogy a harci készültség szintjének megemelését nem tartja provokációnak, de hozzátette, a hadsereg kész megvédeni a szerb népet, ha azt bármilyen fenyegetés éri.

Szeretnénk világos üzenetet küldeni, hogy senki se gondolja azt, hogy a szerb néppel bármit megtehet. Nem fogjuk megengedni az újabb üldöztetéseket, nem lesz több Vihar és ahhoz hasonló akció. Hadseregünk nem akar provokálni, nem fog a törvényes kereteken kívül, vagy a nemzetközi egyezményekkel ellentétesen cselekedni, de kész megvédeni a szerb népet, amennyiben bármi is veszélyezteti az emberek életét”

Hírdetés

– hangoztatta mindkét helyőrségben Nebojsa Stefanović, aki azt is közölte, hogy Aleksandar Vučić államfő parancsára, elrettentő szándékkal helyezték harckészültségbe a két alakulatot a feszült helyzet miatt.

Albin Kurti koszovói kormányfő szerint itt lenne az ideje, hogy Szerbia és Koszovó kölcsönösen elismerje egymás rendszámtábláit. Ez lehetővé tenné a szabadabb mozgást, csökkentené a feszültséget is a két ország határán. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amit Belgrád nem ismer el, saját tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Belgrád szerint a koszovói rendszámtáblák elismerése azt jelentené, hogy elfogadja Koszovó önálló állami létét.

Hivatalosan a szerb és a koszovói vezetés is nyugalomra intette a határon tartózkodókat, de  a koszovói miniszterelnök jelezte, a rendszámtáblák lecserélése addig tart, amíg a szerbek el nem ismerik a koszovói táblákat. Erről  Szerbia hallani sem akar.  A koszovói kormányfő és a szerb elnök is a másik felet okolja a feszültségekért, miközben azt állítják, saját népük békés megoldást szeretne.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »