Elsodorta a biztonsági őrt a „ligetvédő” „civilek” egyik vezetője

A rendőrség segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatta ki Szabó Gábor ismert baloldali aktivistát, a Városliget felújítása ellen tiltakozó „civil” csoport egyik vezetőjét. A férfi a gyanú szerint július elején a Hősök terénél áttört egy kordont, elsodorta az őt feltartóztatni akaró biztonsági őrt, majd megállás nélkül továbbhajtott.

Szabó Gábor a Városligetbe tartott autójával július 5-én reggel, hogy csatlakozzon a park rendezési munkálatai ellen tiltakozókhoz, akik éppen meg akarták akadályozni két fa átültetését. A Hősök teréről kanyarodott volna az Olof Palme sétányra, az út azonban a vizes világbajnokság előkészületei miatt le volt zárva.

Az aktivista a gyanú szerint autójával átszakította a kordont, majd elsodorta az őt feltartóztatni akaró biztonsági őrt, aki könnyebben megsérült.

Hírdetés

A kocsit vezető aktivista azonban megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott a park belseje felé. A gázolót a rendőrök a demonstráció helyszíne közelében elfogták, előállították és segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Szabó Gábor tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését és a gyanúsítás ellen panaszt tett, amit az ügyészség elutasított.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina a hirado.hu-nak azt mondta, hogy az eddig beszerzett bizonyítékok alapján a gyanúsítotti kihallgatás törvényes és megalapozott volt. A Híradó értesülései szerint Szabó Gábor azzal védekezett, hogy nem vette észre az őrt, akit elsodort, miután áttörte a kordont. Védekezését azonban gyengítheti az a tény, hogy a terület lezárásáért felelős biztonsági cég alkalmazottai a szóban forgó helyszínen minden esetben láthatósági mellényt viselnek.

Úgy tudjuk, a rendőrség vizsgálja azt is, hogy az aktivista a segítségnyújtás elmulasztása mellett elkövetett-e még más bűncselekményt, például közúti veszélyeztetést. Ez esetben a büntetése akár négy és fél év börtön is lehet.

(Híradó nyomán)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »