Első öt esetét tárgyalja a Facebook legfelsőbb bírósága

Első öt esetét tárgyalja a Facebook legfelsőbb bírósága

A Facebook idén létrehozott, függetlennek mondott testülete, az ellenőrző bizottság novemberben kezdte el befogadni a közösségi médiaplatformjain született moderátori döntésekkel szembeni fellebbezéseket. Első körben hat esetet vettek fel a napirendjükre, amelyből ötöt a következő időszakban tárgyalnak meg.

A Facebook állítása szerint az ellenőrző bizottság függetlenül működik a cégtől, a döntéseire hatást a cég nem gyakorol. A Facebook által felállított ellenőrzési modell egy új fejezetet jelent az online irányításban, állítja a techóriás.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az ellenőrző bizottság döntéseit végrehajtsuk. Várjuk a bizottság első döntéseit, amelyeket a következő hónapokban hoz majd meg – teszik hozzá.

A szakértők szerint ugyanakkor nem hoz majd felüdülést a Facebook gazdasági túlhatalmán túl a nyilvánosságra gyakorolt túlhatalmában sem: az új ellenőrző bizottságának objektivitása megkérdőjelezhető, a közösségi média tovább szűkíti majd a szólásszabadság jogát. A tárgyalásra kiválasztott mostani esetek túlnyomó többsége is a szólásszabadsághoz kapcsolódik.

A húsztagú testület magyar tagja a jogász Sajó András, a Közép-európai Egyetem (CEU) tanára, korábban Göncz Árpád köztársasági elnök tanácsnoka, majd a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság bírája, aki a Soros-univerzum egyik fontos alakja.

A Facebook ellenőrző bizottsága (Fotó: About.fb.com)

December elsejével elindult a bizottság publikus kommentáló rendszere is, amely lehetővé teszi, hogy az egyes esetekhez szakértők, civil szervezetek hozzászóljanak, illetve konkrét kutatásokkal és meglátásokkal is hozzájáruljanak.

A kezdeti hat ügyből időközben egy kiesett: az egyes számú ügyben egy felhasználó a volt malajziai miniszterelnök egy kommentjének gyűlöletbeszéd miatt eltávolítása kapcsán fellebbezett. A politikus kommentjében azt állította, a muszlimoknak joguk van ahhoz, hogy dühösek legyenek a franciákra, és milliónyit megöljenek a múltbéli mészárlásaikért cserébe.

Véleménye szerint amíg a muszlimok nem alkalmazzák a szemet szemért törvényét, addig a franciáknak sem kéne, inkább meg kellene tanulniuk, hogyan tiszteljék mások érzéseit. A fellebbezést a felhasználó saját állítása szerint csak azért nyújtotta be a testületnek, hogy felhívja a figyelmet a politikus szörnyű szavaira.

Hírdetés

A második számú esetben egy felhasználó egy ismert fotót posztolt a Facebookra egy halott gyermekről, aki ruhában fekszik egy vízparton, a képhez pedig burmai nyelven azt írta, miért nincs Kína elleni válaszcsapás az ujgur muszlimokkal szembeni fellépésük miatt éppen úgy, ahogyan Franciaországban is volt válaszcsapás a megjelent Mohamed-karikatúrákért.

A Facebook a tartalmat eltávolította gyűlöletbeszéd miatt, de a felhasználó fellebbezett azzal az indokkal, hogy hangsúlyozni akarta, az emberélet jobban számít, mint a vallási ideológia.

A harmadik fellebbezés egy olyan Facebookra posztolt fotó ügyében érkezett be, amely alapján a felhasználó azt állította, hogy Azerbajdzsán fővárosát, Bakut örmények építették, és azt kérdezte, hová tűntek a templomaik. A felhasználó állítása szerint az örmények helyreállították a mecseteket a saját területükön, mert a történelmük részét képezik, de az azeriak nem.

A felhasználó állítása szerint ellene van az azerbajdzsáni agressziónak és a vandalizmusnak. A tartalmat a Facebook ugyancsak a gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályaira hivatkozva tiltotta le. A fellebbező állítása szerint a szándéka az volt, hogy bemutassa kulturális és vallási szempontból jelentős emlékművek elpusztítását.

A negyedik számú ügyben egy brazíliai felhasználó posztolt az Instagramra egy olyan fotósorozatot, amely a mellrák tüneteire kívánta a figyelmet felhívni. A poszton belül nyolc fotó volt található, mindegyik alatt magyarázat is szerepelt a tünetekkel kapcsolatban. Öt fotón ezek közül láthatóan és takarás nélkül szerepeltek női mellbimbók. A másik három fotón női mellek szerepeltek, de mellbimbók mutatása nélkül.

A Facebook eltávolította a posztot a felnőtt meztelenséggel és szexuális tevékenységekkel kapcsolatos irányelveire hivatkozva. A fellebbezést benyújtó szerint a poszt rózsaszín hátterével is egyértelműen a mellrák megelőzéséért folyó „Pink October” kampányra utalt, ezért a poszt nem sérti a közösségi oldal irányelveit.

Mark Zuckerberg, a Facebook internetes közösségi portál társalapítója és elnök-vezérigazgatója (Fotó: Nemzeti Fotótár/MTI/EPA/John G. Mabanglo)

Az ötös számú ügyben egy amerikai felhasználó a Facebookon, az Ezen a napon történt funkció használatával újra megosztott az emlékei közül egy olyan posztot, amelyet két évvel korábban is. Ebben angol nyelven egy idézet szerepelt a náci propagandaminisztertől, Joseph Goebbelstől, ami szerint az emberek érzelmeire és ösztöneire kell hatni az eszük helyett.

A Facebook törölte a posztot a veszélyes személyekre és szervezetekre vonatkozó szabályai miatt. A felhasználó azzal fellebbezett a testülethez, hogy az idézet reflektál a jelenlegi amerikai elnökre, aki szerinte fasiszta módon működik.

A hatodik esetben egy francia Facebook-csoportból távolítottak el egy több, mint ötvenezer felhasználó által megtekintett és ezerszer továbbosztott videót a hozzá kapcsolódó szöveggel, amely a francia egészségügyi hatóság egy állítólagos botrányáról szólt, és amelyben a felhasználó azt állítja, hogy a szervezet megtagadta a hidroxiklorokin és az azitromicin koronavírussal szembeni felhasználását, de hozzájárult egy remdesivirt promotáló levél kiadásához. A felhasználó kritizálta a francia kormányt azt állítva, hogy nincs egészségügyi stratégiája.

A Facebook törölte a videót arra hivatkozva, hogy a felhasználó megsértette az erőszakra és izgatásra vonatkozó irányelveket, egyben az ellenőrző bizottság figyelmébe ajánlotta azzal, hogy az eset jó példája annak, milyen kihívásokkal kell megküzdenie a Facebooknak, amikor a világjárvánnyal kapcsolatos félretájékoztatások miatt okozott offline károk kockázatával néz szembe.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »