Első fogadalomtétel Pósaházán

Első fogadalomtétel Pósaházán

Szeptember 7-én a pósaházi Szent József Nővérek három noviciája: Tadeja Fencik, Misel Paszlavszka, Emmanuela Holovko letették első fogadalmukat. „Igent”-t mondtak arra, hogy Jézus jegyesei szeretnének lenni. A szentmisét Lucsok Péter Miklós OP munkácsi megyéspüspök mutatta be.

Az ünnep közös imával és áldással kezdődött. A szülők megáldották lányaikat, majd a rend minden jelenlévő nővére is megáldotta a három jelöltet. Az eseményen jelen voltak és örömükben osztoztak a szülők, a rokonok, a munkácsi egyházmegye különböző rendjeinek szerzetesnővérei, valamint a novíciák barátai.

A szentmisét Lucsok Péter Miklós OP munkácsi megyéspüspök mutatta be. Prédikációjában mély gondolatokat fogalmazott meg a Jézussal mint jegyessel való kapcsolatról. Különösképpen a 45 (44) Zsoltár szavairól elmélkedett, mely a liturgia során is elhangzott: „Figyelj, leányom, nézz, fordítsd ide füled, feledd el népedet és atyádnak házát! A király kívánja szépségedet, ő urad neked, közeledj hát odaadón!” (Zsolt 45 (44), 11–12).

Ahhoz, hogy egyesüljünk Jézussal, meg kell tanulnunk hallgatni őt és meghallani a szavát, szemlélni őt, elhagyni az atyai házat, elengedni a szeretteinket és szép királynővé válni, mert a Király kívánja a jegyese szépségét. Istennek terve van az életünkel, ezért mindig elkísér bennünket. „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket, s arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt” (Jn 15,16).

Habár az első fogadalomtétel egy évig érvényes, és azután meg kell újítani, a vágy, hogy szolgáljanak az Úrnak, nem csak egy évig tart. A döntés egy életre szól.

Hírdetés

„Nővéreink legyenek lelkesek a hitben, izzítsák fel magunkban a szeretet tüzét és ajándékként értékeljék a hivatásukat” – mondta el őszinte kívánságát Tadeja nővér édesanyja.

Emmanuel nővér édesanyja is megosztotta gondolatait: „Elengedni gyermekeinket az egyik legnehezebb kihívás a szülők számára, hiszen annyi szeretetet, erőfeszítést és munkát fektettünk nevelésükbe. Minden lépésük miatt aggódtunk, sírtunk, nevettünk. De amikor tudatosul bennünk, hogy a gyermekeket Istentől kaptuk ajándékba, akkor értjük meg, hogy az Ő tulajdonában vannak. Ránk bízta egy időre, és csak Ő tudja, mikor jön el az elengedés ideje.”

A pósaházi rendháznak eseménydús volt a fogadalomtétel előtti hete: Németországból és Franciaországból is érkeztek nővérek, szeptember 5-én pedig Henrietta Kampov belépett a noviciátusba.

Szöveg: Molnár M. Katalin (Reshetar Tetjana írása alapján) 

Fotók: Pósaházi nővérek

Forrás: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »