Első edzésére cipő nélkül ment, most egész Németország róla beszél

Első edzésére cipő nélkül ment, most egész Németország róla beszél

Ha létezik elcsépelt kifejezés a sport világában, akkor a csodatini mindenképpen az. Mégis van egy olyan focista, akire nagyon is illik, Németország most róla beszél.

A Borussia Dortmund támadója, Youssoufa Moukoko ugyanis még csak 16 éves, de már a Bundesligában is a Bajnokok Ligájában is rekordot döntött – írja az Origo.

A kameruni származású, de német utánpótlás-válogatott labdarúgó az elmúlt években nála három-négy évvel idősebbek között is ipari mennyiségben termelte a gólokat, így nem annyira meglepő, hogy szinte az egész világ azt figyeli, mire lesz képes a szupertehetségnek kikiáltott ifjú futballista.

Nem meglepő tehát, hogy Moukoko körül nagy a felhajtás, egy kis olvasás után pedig az is megérti majd miért, aki eddig nem hallott róla.

A BVB csillagának még focicipője sem volt Kamerunban 

Moukoko 2004. november 20-án született Kamerun fővárosában, Yaoundéban, azaz nem is olyan régen töltötte be még csak a 16. életévét. Tízéves koráig ott nevelték a nagyszülei. Négy testvére van, közülük az egyik, Borel szintén focista. Igaz, közel sem annyira tehetséges, mint az öccse, a 20 éves játékos legutóbb az ötödosztályú Schwarz-Weiß Essen játékosa volt, jelenleg nincs klubja.

Édesapja, a 69 éves Joseph Moukoko a kilencvenes évek eleje óta Hamburgban dolgozik, német állampolgár is. A tehetséges labdarúgó hozzá költözött ki 2014 nyarán.

Mivel az anyanyelve a francia, így németül csak azután tanult meg, hogy Németországba költözött az apjához. Kamerunban csak az utcán focizott a többi gyerekkel, méghozzá mezítláb.

„Néha csak ülök a szobámban, és azon gondolkodom, hogyan kerültem ide, és milyen gyorsan történt minden. Jelenleg a Borussia Dortmund csapatában játszom, és Barcelonába, Milánóba vagy éppen Prágába utazom, miközben néhány évvel ezelőtt Kamerunban csak szórakozásból rúgtam a labdát a barátaimmal. Csak egy labdánk volt, és ha azt elrúgtuk, akkor vége volt a játéknak. Tudom, milyen nehéz még mindig sok embernek. Nem volt focicipőnk, vagy éppen mezünk. Gyakran beszélek a barátaimmal ezekről az időkről” – emlékezett vissza Youssoufa Moukoko a nem is olyan régi múltra a Borussia Dortmundnak adott nyilatkozatában.

Még Dortmundban sem mindenki hitt az életkorában 

Németországban először a St. Pauliban kezdett el focizni. Az első próbaedzésére nem vitt magával focicipőt, az egyik csapattársa adott neki kölcsön.

A hamburgi csapatban az U13-as együttes tagja lett, ahol 13 mérkőzésen 23 gólt szerzett. Erre fel is figyelt a Borussia Dortmund, amely utánpótlás szinten is sokkal erősebb volt ekkor is, mint a riválisa, így a fiatal támadó újabb szintet lépett.

Dortmundban pedig olyan sebességgel ívelt felfelé a pályafutása, amelyről talán nem is álmodott. Már az első idényében 33 gólt rúgott 21 meccsen, méghozzá 12 évesen az U15-ösök között, azaz három évvel idősebbekkel együtt futballozva.

Hírdetés

„Nem vagyok annak a szakembere, hogy megállapítsam egy gyermek korát. El tudom azonban képzelni, hogy Youssoufánál csak megbecsülték a születési dátumát. Talán pár évvel idősebb lehet. Ha így is van, emiatt nem lenne szabad bántani, mert nem akar csalni” – mondta korábban a Timo Preus, a Borussia Dortmund U23-as csapatának edzője a spox.com-nak. Ebből is látszik, hogy még a Dortmundnál is akadtak olyanok, akik nem igazán hittek Moukoko korában.

A teljesítményét, illetve a róla készült fotókat látva sokan megkérdőjelezték, hogy valóban annyi idős-e, amennyinek vallja magát. Valljuk be, egyáltalán nem példanélküli, hogy egy afrikai sportolóról kiderül, nem pontos adat szerepel az anyakönyvében.

Az édesapja azonban próbálta eloszlatni a kételyeket.

„Egyből regisztráltattam a születése után a yaoundéi német nagykövetségen. Már csak azért sem lehet ennél idősebb, mivel az édesanyja, Marie is csak huszonnyolc éves” – nyilatkozta a klub hivatalos honlapjának Joseph Moukoko. A német hatóságok egyébként 2017-ben ellenőrizték az adatait, és mindent rendben találtak.

A kételkedés ennek ellenére a következő években pedig csak tovább erősödött, amikor a Transfermarkt adatai szerint 13 évesen az U17-esek között, majd az U19-esek között bizonyíthatott, és 88 mérkőzésen összesen 141 gólt szerzett és 27 gólpasszt is kiosztott minden sorozatot figyelembe véve.

Egészen elképesztő és félelmetes statisztika, amely miatt sokan újra elővették a játékos korát. Az U17-esek között a bajnokságban egy 40, majd egy 50 gólos idény jött, majd a koronavírus miatt félbeszakadt idényben 20 forduló alatt 34 gólig jutott az U19-es bajnokságban, amelynél többet soha senki nem szerzett a korosztályban, még teljes idényben sem.

A bajnokság első fordulójában hat találatot jutott a Wuppertaler SV elleni 9-2-re megnyert mérkőzésen.

10 ezer néző a korosztályos bajmoki döntőn Moukoko miatt  

A 2017-2018-as idényben ő döntötte el a Bayern München elleni bajnoki döntőt, majd a 2018-2019-es szezonban már nagy volt a felhajtás Moukoko körül.

Az 1. FC Köln ellen 3-2-re elvesztett finálét 10 ezer néző követett a helyszínen a dortmundi Rote Erde Stadionban a kameruni-német támadó miatt. A Dortmund akkor 14 éves szupertehetsége is betalált a meccsen.

Az első UEFA Ifjúsági Liga mérkőzését 2019. szeptember 17-én játszotta az FC Barcelona ellen, ezzel a kupasorozat legfiatalabb játékosa, majd október 23-án a legfiatalabb gólszerzője lett a sorozatnak, az Internazionale ellen szerzett találatának köszönhetően. Az Ajax játékosának, Youri Regeernek a rekordját adta át a múltnak.

Moukoko úgy döntött, hogy a német válogatott korosztályos csapataiban játszik a szülőhazája, Kamerun helyett.

Az U16-osoknál debütált 2017. szeptember 11-én, méghozzá z Ausztria elleni 3-1-es győzelemmel. 12 évesen négy meccsen három gólt szerzett. Ezt követően egészen 2020-ig nem kapott újabb meghívót, ám ennek nem a teljesítménye volt az oka.

Meikel Schönweitzet, a DFB utánpótlás-igazgatóját beszélt korábban a Bildnek a döntésről: „Láttuk, hogy mekkora a felhajtás körülötte, így 2017-ben úgy döntöttünk, hogy nagyon megfontoltnak kell lennünk a következő lépéseknél vele kapcsolatban. Nem akartuk felesleges támadásoknak kitenni.”

Tavaly szeptemberben, 15 évesen és 9 naposan az U20-asok között is bemutatkozott. Eddig két meccsen lépett pályára, gólja még nincs. Guido Streichsbier, az U20-as német válogatott szövetségi kapitánya szerint is elképesztő tehetség a támadó.

Hatalmas tehetség, lenyűgöző, milyen gyorsan hoz döntéseket játék közben. Elképesztő játékintelligenciával rendelkezik, így mindig megtalálja azokat a réseket, amelyekre nem is számítanak a védők. Korábban azt mondták, hogy a termete miatt hatékony, de már utolérték a társai fizikálisan, mégis termeli a gólokat.”


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »