Elsikkadt évforduló

Elsikkadt évforduló

Hetvenöt éve, január 30-án ért véget Mahátma Gandhi földi pályafutása. 1989 után tettem közzé egyik írását a Kassai Fórumban, mert kisebbségi létünkben egyik szellemi fegyvertásunknak gondoltam. Azután én is megfeledkeztem róla sajnálatos módon. Sanyarú helyzetünkben mégis beszélnünk kell róla.

Élete utolsó hónapjait Újdelhiben töltötte, ahol a – ma Gandhi-múzeumként működő – Birla Házban szállt meg. 1948. január 30-án, miközben arra akarta rávenni a hindu közösséget, hogy tegyen engedményeket a muszlim kisebbségnek, egy szélsőséges nacionalista, Náthúrám Godsze – aki a hinduk árulójának tekintette őt – agyonlőtte.

Dzsaváharlál Nehru miniszterelnök a rádióban mondta be: „Barátaim és bajtársaim, a fény kialudt… Szeretett vezetőnk, …a nemzet atyja, nincs többé.”

„Mahátma él!” –zúgta a hatalmas gyászoló tömeg, amikor Gandhit utolsó útjára kísérte. A törékeny test elhamvadt a máglya tüzében, de továbbra is hatott. Jó lenne, ha ez ma is így lenne!

Az angol hatóságok sokszor letartóztatták, de ügyeltek arra, nehogy a börtönben haljon meg, mert akkor vértanúvá magasztosulna. Inkább „időben” szabadon bocsátották. Az angol gentemanlike-ról ennyit.

Hírdetés

A gnómnak, vakarcsnak, mezítlábas krumpliemberkének aposztrofált, gúnyolt Gandhi erőszakmentességével térdre kényszerített egy világhatalmat! Végiggondoltuk ennek jelentőségét, lehetőségeit, ami nem akármilyen üzenet volt számunkra!?

Csak azokat döbbenthette ez meg, akik a Biblia útmutatását nem igazán, felemásan fogadták be. Papucsban, ágyékkötőben és fehér lepelben vonult be a Buckingham-palotába teázni az angol királyi párral. Micsoda ellentmondás! Pedig Krisztusról sohasem olvastuk, hogy díszes ruhája, szmokingja lett volna. Ez kit gondolkoztatott meg közülünk igazából!?

Hinduként sokszor Jézus tanítását „tesztelte”. Ő bizonyította be, hogy szó szerint is lehet értelmezni tanítását! De a keresztyének közül is kevesen merték követni.

1982-ben készült egy brit–indiai film életéről,  melyet Richard Attenborough rendezett John Briley forgatókönyve alapján. Akinek lehetősége adódik, nézze meg ezt a kétrészes filmet. Többször láttam és katartikus élményben volt részem.

(Balassa Zoltán/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »