Elrendelték a soroksári gyilkosság gyanúsítottjának letartóztatását

Elrendelték a soroksári gyilkosság gyanúsítottjának letartóztatását

A Fővárosi Törvényszék közölte, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte egy hónapra annak a férfinak a letartóztatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2013 szeptemberében Soroksáron megölt egy futó nőt. A végzés nem jogerős.

A nyomozás adatai szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy áldozatát 2013. szeptember 25-én Budapest XXIII. kerületében egy füves-bokros területen brutálisan, az emberi méltóság mély megalázásával megölte, majd személyes tárgyait magával vitte. A rendőrség a férfit aljas indokból vagy célból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítja.

A törvényszék közölte: a gyanút a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv, a rendőri jelentések, az igazságügyi orvos szakértői vélemények, az igazságügyi genetikai szakértői vélemények, az igazságügyi vegyészszakértői és nyomszakértői vélemény és a lefoglalt bűnjelek támasztják alá. A nyomozás még tart, további eljárási cselekmények várhatók.

A bíróság mérlegelte a gyanúsított személyi körülményeit (2013. október 25-től 2018. december 5-ig fogva tartották, előtte hajléktalanként élt), és többszörösen büntetett előéletét is figyelembe vette, és úgy döntött, hogy a bűnismétlés, szökés, elrejtőzés veszélye miatt vele szemben kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazható.

A gyilkosság áldozata egy 36 éves helyi nő volt, akit 2013. szeptember 25-én este kocogás közben támadtak meg. Holttestére másnap hajnalban a szokásos futóútvonalához közeli bozótosban találtak rá. Támadója lemeztelenítette, megkötözte, brutálisan megverte, megbecstelenítette, majd megfojtotta.

A rendőrség idén szeptember 8-án jelentette be, hogy egy negyvenéves, börtönbüntetését töltő férfit gyanúsítanak a soroksári gyilkossággal.

Hírdetés

A Nemzeti Szakértői és Kutató Intézet a közelmúltban jelezte a rendőröknek, hogy talált egy olyan – jelenleg büntetését töltő – férfit, akit a helyszínhez lehet kötni, és részese volt már hasonló bűncselekménynek. Így jutottak el R. Szilveszterhez, aki a bűncselekmény elkövetésekor 35 éves volt, és a telefonjából kinyert adatok szerint a bűncselekmény előtti napokban is a helyszínen tartózkodott.

Alig lépett ki a börtönajtón, vitték is vissza

Íme egy bulváros beszámoló az eseményekről a Blikk oldaláról:

A valóság még a legvadabb fantáziájú forgatókönyvírókat is lekörözte: kiengedték a börtönből a soroksári gyilkosság gyanúsítottját, R. Szilvesztert (40): bár az eddig rablásért ülő férfi csak percekig élvezhette a szabad levegőt.

Alighogy kilépett az intézmény kapuján, bilincs kattant a csuklóján, majd a rendőrök őrizetbe vették. R. szerdán sétált ki a rácsok mögül, miután letelt az ötéves büntetése. Ám mivel őt gyanúsítják Kardosné Gyurik Krisztina (†36) megölésével, az egyenruhások kíséretében újra a börtön felé vette az irányt.

– Védencem őrizetbe vétele eddig nem történhetett meg, mivel jogerős börtönbüntetését töltötte. Most azonban, hogy az egyik eljárás véget ért, elkezdődhetett a másik. Jelenleg egy rendőrségi fogdán van, letartóztatásáról hamarosan dönt a nyomozási bíró. Mivel nagyon súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják, nagy valószínűséggel nem házi őrizetbe, hanem újra börtönbe kerül – közölte a Blikkel dr. Lichy József ügyvéd.

R. Szilveszter szabadulásával kapcsolatban megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát.

– Bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ, bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra – közölte Orosz Zoltán sajtószóvivő.

Mint megírtuk, Gyurik Krisztinára 2013 szeptemberében futás közben támadt rá, majd egy bokros területen brutális kegyetlenséggel végzett a gyilkosa. A családanya a végsőkig küzdött az életéért, támadója azonban erősebbnek bizonyult: leszorította, majd egy kötéllel megfojtotta.

Férje és fia, miután nem érkezett meg a szokásos időben a futásból, keresni kezdték, majd riasztották a zsarukat. Az asszony holttestét hamar megtalálták. A feltételezett gyilkos elfogására azonban öt évet kellett várni. A rendőrség hiába kereste évekig nagy erőkkel a tettest: rengeteg tanút kihallgattak, volt, akit poligráfos vizsgálat alá is vetettek, hiába. Áttörés idén szeptemberben történt, amikor a laboratóriumi vizsgálatok egyezést mutattak a holttesten talált anyagmaradványok és R. Szilveszter DNS-mintája között.

A férfi akkor már közel öt éve börtönben volt, jogerős ítéletét töltötte betörés és rablás miatt. Krisztina halála után egy hónappal kapták el a rendőrök Siófokon. Akkor azonban nem vettek tőle DNS-mintát, így évekig senki sem sejtette, hogy R. Szilveszter sokkal durvább bűncselekményt követhetett el, mint amiért a bíróság elítélte. A pesterzsébeti férfi elismerte, hogy azon a napon, amikor megölték Krisztinát, a helyszínen volt, azt azonban tagadja, hogy ő ölte meg a futónőt. Vallomást azóta sem tett.

A hatóság teljesen szakszerűen, a szabályok betartásával járt el R. Szilveszter esetében. A protokoll szerint ugyanis meg kellett várni, amíg jogerős börtönbüntetése lejár, szabadul a börtönből, és a zsaruk csak utána vehették őrizetbe egy olyan bűncselekmény miatt, amelynek a nyomozása jelenleg is tart.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »