Előzzük meg az influenzát!

Előzzük meg az influenzát!

POZSONY. Nyakunkon az influenzaszezon, ami minden évben október elején kezdõdik. A Közegészségügyi Hivatal azt tanácsolja, hogy ne becsüljük alá a megelõzés fontosságát, ugyanis a influenza nem csak egy banális betegség.

„Sok vitamint kell fogyasztani, edzeni magunkat, rendszeresen szellõztetni és gyakran kezet mosni” – tanácsolja Ján Mikas tiszti fõorvos. Erõsebb immunitást érhetünk el elegendõ alvással és legalább napi félórás tornával vagy sétával. Mikas sok C-vitamin tartalmú gyümölcs- és zöldségféle fogyasztását is javasolja, ezek közé tartozik például az alma, a savanyú káposzta, a citrusfélék, a paprika, a brokkoli, a torma és a fokhagyma.

A leghatékonyabb védelemnek azonban az oltás számít, amely árát Szlovákiában valamennyi egészségbiztosító megtéríti. Az oltásra októberben vagy novemberben ajánlatos sort keríteni. A szakemberek elsõsorban az állapotos nõk, az idõsebbek, a krónikus betegségben szenvedõk és az egészségügyi dolgozók, valamint a 6 hónaposnál idõsebb és az 5 évesnél fiatalabb gyermekek beoltását javasolják.

Az influenza súlyos szövõdményekkel is együtt járhat, s akár szívizom- vagy tüdõgyulladást, sõt, halált is okozhat. A betegséget okozó vírusok gyakran változtatják tulajdonságaikat. A tünetek közé tartozik a 38 Celsius-fok feletti hõmérséklet, továbbá ízületi fájdalmak és fejfájás (gyakran a szem alatt), száraz ingerlõ köhögés, majd fokozatosan a nátha és a torokfájás. „A megbetegedést ki kell feküdni, ez esetben nem segítenek az antibiotikumok. Az izom- és fejfájás ellen fájdalomcsillapítók szedhetõk" – mondta el Mikas.

Hírdetés

Ilyenkor õsszel az influenzán kívül megfázásra is számíthatunk, ami azonban nem olyan hirtelen jelentkezik, mint az influenza. Annak egyik tünete a köhögés, az ízületeink azonban ritkábban fájnak, mint influenza esetén. A nátha a torokfájással együtt már kezdettõl fogva jelentkezik, miközben a láz nem szökik fel 38 fok fölé.

A megfázást köhögés- és lázcsillapítóval gyógyíthatjuk. Fontos sok folyadékot fogyasztani. A tünetek általában 2-5 napon belül elmúlnak. Bakteriális fertõzés esetén orvosi javaslatra antibiotikum szedhetõ.

A 2016/2017-os influenzaidényben 177 234 influenzás és ahhoz hasonló megbetegedést jelentettek az orvosok Szlovákiában. Ez az elõzõ idény adataival összevetve a megbetegedések 23,8 százalékos növekedését jelenti.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »