Elözönlötte az ukrán baromfihús és tojás az európai piacot. Veszélyben az európai ágazat

Elözönlötte az ukrán baromfihús és tojás az európai piacot. Veszélyben az európai ágazat

Vannak gondok az ukrán gabonával, amivel az Európai Bizottság nemes egyszerűséggel érdemben nem akar foglalkozni. Most már az akadálytalanul Európába áramló ukrán baromfihús és tojás is egyre nagyobb problémákat okoz, és a Világgazdaság cikke szerint veszedelmes mértékben megugrott hús- és tojásimport veszélyezteti az EU baromfiszektorát. Tévedés ne essék, nem kis- vagy közepes méretű ukrán családi vállalkozások kaszálnak nagyot a helyzeten, hanem alig pár óriásvállalat fölözi le a hasznot.

Az EU-ba áramló ukrán baromfihús volumene 80 százalékkal ugrott meg az elmúlt évben, a tojásimport pedig egyenesen megötszöröződött. Köszönhetően annak, hogy a háborúban álló országot Európa nem csak fegyverekkel, oroszellenes szankciókkal és direkt pénztámogatásokkal segíti, hanem például importvám- és importkvótamentességgel.

Már tavaly is igen meredek felívelésbe kezdett az ukrán baromfihús mennyisége az európai piacon, és minden jel arra utal, hogy a tendencia idén folytatódik. Decemberben 14,3 ezer tonna ukrán baromfihús érkezett az EU-ba, januárban már 16,2 ezer tonna.

Hírdetés

Az ukrán hús és tojás az európai felvásárlási árakhoz képest jóval olcsóbb, ami komoly zavarokat okoz az EU saját piacában, mert veszélyezteti a hazai tenyésztők érvényesülését a piacon.

A szektort képviselő AVEC azt követeli Brüsszeltől, hogy az Ukrajnával folytatott kereskedelem akadályainak felszámolása helyett vonják ki az engedmények alól a baromfiágazatot. Az AVEC szerint jelenleg az ukrajnai kereskedelem liberalizációja nem szolgálja az ukrán állampolgárok érdekeit, ráadásul Ukrajnában nem az EU által előírt élelmiszerbiztonsági és álltaegészségügyi előírások érvényesek – a betartásukról nem is beszélve.

A VG arról írt, hogy az elvileg Ukrajnát segíteni hivatott kereskedelmi engedményekből néhány óriásvég profitál, csak négy olyan cég van, amely jelenleg képes Európa szállítani a baromfihúst és az étkezési tojást. Ezek közül kettő realizálja a haszon zömét az Európába exportált csirkehússzállításokból.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »