Először találkoztak az egyházi jelnyelvi tolmácsok Budapesten

Először találkoztak az egyházi jelnyelvi tolmácsok Budapesten

Ennek a hiánypótló alkalomnak október 12-én a Budapest-Tabáni Alexandriai Szent Katalin Plébánia adott otthont, ott működik a Katolikus Hallássérült Pasztoráció. E plébánián az országban egyedülálló módon siket, nagyothalló és halló hívek közösen vesznek részt a szentmiséken, akadálymentesen az Úr asztala körül. Kompán Julianna jelnyelvi tolmács beszámolóját olvashatják.

Az akadálymentesítésben kitüntetett szerepük van a jelnyelvi tolmácsoknak. A találkozóra azokat a tolmácsokat hívtuk meg, akikről tudtuk, hogy rendszeresen tolmácsolnak egyházi szertartásokon. A Tabáni Plébánián megrendezett találkozó alkalmával közelebb kerülhettünk egymáshoz, jobban megismertük egymást. Közösen gondolkodhattunk sajátos és különleges szolgálatunkról.

A napot a pünkösdi történettel kezdtük meg, csendességben, eszerint a Szentlélek kiáradt és a nyelvek korlátait áttörte, a különböző népek, nemzetek emberei megérthették egymást, látható tolmács nélkül. Ők akkor nem értették, hogyan történhetett, de az üzenetet megérthették, amit Péteren és a tanítványokon keresztül Isten lehetővé tett egy láthatatlan tolmács segítségével, méghozzá a Szentlélekkel, akit Jézus is megígért, hogy el fog küldeni.

Az egyházban is vannak láthatatlannak tűnő emberek, személyek, szerepek. De Krisztus testét, az Egyházat közösen alkotjuk, alkothatjuk.

Hírdetés

Nagy-nagy hála van a szívünkben, hogy a Hallássérült Pasztorációnak nemcsak budapesti, de pécsi tolmácsain túl hasonló szolgálatot folytató marosvásárhelyi és pozsonyi jelnyelvi tolmácsok is jelen voltak, hogy kapcsolódjunk Istenhez, egymáshoz és közösségeinkhez. Láncszem, kapocs szerepünkön gondolkodhattunk. Ez az alkalom elsősorban a tolmácsok egymáshoz kapcsolódásáról szólt, hogy megismerhessük egymást, és egymás egyházi területen végzett jelnyelvvel, akadálymentesítéssel, szemléletformálással kapcsolatos szolgálatait.

Csak egy napot töltöttünk együtt ugyan, de mindnyájunk szíve csordultig töltődhetett. A Lélek munkája, hogy találkozhattunk és egymást megismerve egymás hordozását is ajándékba kaphattuk.

A határon túli tapasztalatokat megismerve még fontosabb, hogy imádságainkban hordozzuk a hallássérült hívek akadálymentes egyházi közösséghez kapcsolódását is. Imádkozzunk olyan szolgálókért, tolmácsokért, papokért, akik szívére Isten ezt a szolgálatot bízta! Országhatáron belül is lássuk meg egymást! Vegyük észre az akadályokat és tegyünk ellene, hogy mindenki akadályok nélkül kapcsolódhasson Istenünkhöz!

Forrás és fotó: Katolikus Hallássérült Pasztoráció 

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »