Először sikerült meghatározni a Mars belső szerkezetét

Először sikerült meghatározni a Mars belső szerkezetét

Először sikerült meghatározni a Mars belső szerkezetét, a NASA űrszondája, az InSight által észlelt marsrengések segítették a tudósokat abban, hogy megfejtsék a vörös bolygó anatómiáját, megbecsüljék a folyékony fémből álló magjának méretét, kérge vastagságát és köpenye természetét.

A Science című tudományos folyóiratban bemutatott felfedezések szolgáltak néhány meglepetéssel, például megerősítették, hogy a Mars közepe olvadt. Az InSight marsjárója 2018-ban érkezett a bolygóra, hogy tanulmányozza a Mars belsejét. Több mint 700 marsrengést észlelt, legtöbbjük viszonylag gyenge volt.

A rengések által generált hullámok váltakozó sebességűek és formájúak attól függően, hogy milyen anyagokon haladnak át a bolygó belsejében. Az InSight szeizmométere által mintegy három tucatnyi marsrengésről gyűjtött adatmennyiség lehetővé tette a bolygó belsejének tanulmányozását.

A felfedezések legnagyobb jelentősége, hogy első alkalommal végezhettünk valódi méréseket a Mars alapvető építőelemeinek dimenzióira, méreteire vonatkozóan. Eddig csak összehasonlításaink voltak a Földhöz, elméleti kalkulációk és közvetett következtetések más megfigyelésekből

– mondta Bruce Banerdt, a Jet Propulsion Laboratory, a NASA bolygókutató intézete vezető munkatársa.

A Mars magja,

Hírdetés

a legbelső geológiai rétege a mérések szerint a korábban véltnél nagyobb, nagyjából 3660 kilométer átmérőjű.

Ebből kiindulva a többnyire vasból és nikkelből álló mag kevésbé sűrű és meglepően nagy arányban tartalmaz olyan könnyebb elemeket, mint a kén, az oxigén, a szén és a hidrogén.

A Mars kérge, a legkülső rétege geológiailag nagyban különbözik a Földétől. Bolygónk kérge hatalmas lemezekre szabdalt, amelyek a köpenyen, a sziklás belső rétegen mozognak – ez a folyamat a lemeztektonika.

Mivel ilyen aktív lemeztektonika nem létezik a Marson, semmiben sem hasonlítanak. Ez azt is jelenti, hogy a Mars kérge nagyon öreg

– mondta Brigitte Knapmeyer-Endrun szeizmológus, a Kölni Egyetem munkatársa, a Mars belső szerkezetéről közzétett három tanulmány egyikének vezető szerzője.

A kéreg globális átlagvastagsága 24-72 kilométer. Jelentős eltérések mutatkoznak az egyes területeken, a legvékonyabb régió, az Isidis becsapódási medence és a Tharsis vulkán területe között nagyjából 100 kilométeres az eltérés.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »