Először lesz magasabb idén a fizetésük a gyermeket nevelőknek. Kinek és mennyivel?

Először lesz magasabb idén a fizetésük a gyermeket nevelőknek. Kinek és mennyivel?

Már február közepe felé tartunk, ez azt is jelenti, hogy a legtöbb munkavállaló a napokban kapja meg januári fizetését. Ennek összege magasabb lesz azoknál, akik gyermeket nevelnek és az adóbónuszt ők igénylik. Nézzük kinek és mennyivel?

A parlament tavaly fogadta el azt a törvénymódosítást, miszerint azon 18 évesnél fiatalabb gyerekek szülei, akik 850 eurónál nem keresnek kevesebbet, 140 eurós adóbónuszban részesülnek. 

Akinek ennél idősebb gyermeke van, az 50 eurót kap. Ezen kívül a családi pótlék is 60 euróra emelkedett, ezt is februárban kapják meg először a szülők, a legtöbben a jövő héten. 

Ha a szülőnek egy 18 évnél fiatalabb gyermeke van, csak abban az esetben kapja meg a havi bónusz teljes, 140 eurós összegét, ha több mint 850 eurót keres. Ha két ilyen korú gyermeke van, akkor ahhoz, hogy 280 eurós bónuszt kaphasson, havonta legalább 1200 eurós bruttó fizetésének kell lennie. 

Hírdetés

Ha a munkavállaló havonta igényeli a gyermek után járó adókedvezményt, mindez azt jelenti számára, hogy a munkáltató az adókedvezmény mértékével csökkenti a számított jövedelemadó-előlegét, ami végső soron magasabb nettó havi fizetést jelent.

Ha a gyermek utáni adókedvezményt évente kéri a munkavállaló (az az adóbevallásban), vagy ha a gyermek utáni adókedvezményt egyéni vállalkozó kéri, ez számukra az éves adóbevallásban jelent megtakarítást a jövedelemadóban.

Ha Ön munkavállaló, a részadó alapja a bruttó fizetése mínusz a járulékai. Éppen ebből adódik, hogy legalább 850 eurót kell keresnünk egy gyermek mellett a teljes adóbónusz eléréséhez. Több gyermek esetén pedig még magasabb fizetésnek, igaz a százalékok is emelkednek.

A gyermekenkénti 140 eurós adókedvezmény csak 2023-ra és 2024-re érvényes, 2025-től 100 euróra csökken majd, legalábbis a jelenlegi szabályok szerint, de a jövő nagyban függ majd a következő kormány döntésétől is, mert az adóbónusz ilyen jelentős növelése egyébként is kihívásokat tartogat a költségvetés számára. Jelenleg a döntés haszonélvezői a családok, de csak részben, mert az adóbevételek elvonását az önkormányzatok érezték meg a leginkább, akiknek így több adót, illetéket és hozzájárulást is emelniük kellett, amit ugyanazok a családok fizetnek, de azok is, akiknek nincs már olyan gyermekük, akiket ők tartanak el.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »