Először lehet nyíltan zsidó alelnöke Amerikának, ha Kamala Harris nyeri a választást

Először lehet nyíltan zsidó alelnöke Amerikának, ha Kamala Harris nyeri a választást

Bár még semmi nem dőlt el, de amennyiben Kamala Harris lesz Joe Biden után a demokraták elnökjelöltje, a pennsylvaniai kormányzót nevezheti meg győzelme esetén alelnökének, közli az örömhírt a Neokohn.

Biden visszalépése óta több prominens demokrata politikus, köztük Shapiro is jelezte: a regnáló alelnök, Kamala Harris jelölését támogatja.

Sok demokrata szerint a novemberi győzelemhez vezető út Pennsylvanián keresztül vezet.

Ha pedig végül Harrist indítja a párt, akkor jó eséllyel Josh Shapiro lenne az első zsidó alelnökjelölt Joe Lieberman 2000-es sikertelen indulása óta. Amennyiben novemberben a Harris-Shapiro páros győzni is tud, Shapiro lesz az első zsidó alelnöke az USA-nak.

Shapiro 1973. június 20-án született Kansas Cityben, Missouri államban, konzervatív (más néven maszorti) zsidó családba. Szülei, Steven és Judi Shapiro, már kiskorában belénevelték a zsidó hit fontosságát.

Shapiro gyermekkorában a család a pennsylvaniai Montgomery megyébe költözött, ahol Shapiro az Akiba Hebrew Academy (ma Jack M. Barrack Hebrew Academy) zsidó nappali iskolába járt későbbi feleségével, Lorival együtt, akit a 1997-ben vett feleségül Jeruzsálemben.

Hírdetés

Shapiro bár a szombat törvényeit nem tartja, de kóser háztartást vezet családjával.

A JTA szerint édesanyja aktívan részt vett a szovjet zsidóság felszabadítására irányuló mozgalomban, és Shapiro is aktívan támogatta ezt az ügyet az Egyesült Államokban. Pennsylvania főügyészeként, amelyet kormányzóvá válása előtt töltött be, Shapiro olyan kérdésekkel foglalkozott főként, mint az opioidválság, a fogyasztóvédelem és a környezetvédelem.

Kormányzói szerepében Shapiro továbbra is zsidó örökségére támaszkodik. Gyakran beszél a sokféleség, a befogadás és a diszkrimináció elleni küzdelem fontosságáról, olyan témákról, amelyek (szerinte) mélyen visszhangoznak a zsidó tanításokban. Erős szószólója Izraelnek, különösen október 7-e óta.

2023 decemberében azt mondta: „Izraelnek nemcsak joga, hanem felelőssége is megszabadítani a régiót a Hamásztól és a terrortól, amelyet a Hamász elkövethet.”

Megvédte a philadelphiai Goldie éttermet is az erőszakos tiltakozásokkal szemben, és felszólította a rendőrséget, hogy állítsa le a tüntetőket a Pennsylvaniai Egyetemen.

Feleségével zsinagógájuk aktív tagjai, gyermekeiket philadelphiai zsidó iskolákba küldték.

Tavaly héber Bibliákra esküdött fel kormányzóként:


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »