Először lehet katolikus helyettes szóvivője a pakisztáni Szindh tartomány parlamentjének

Először lehet katolikus helyettes szóvivője a pakisztáni Szindh tartomány parlamentjének

A katolikus Anthony Naveedot választották a dél-pakisztáni Szindh tartományi parlamentjének helyettes szóvivőjévé – ez az első alkalom, hogy keresztény politikus tölti be ezt a tisztséget.

Anthony Naveedot a Pakisztáni Néppárt (PPP) 2018-ban jelölte a szindhi tartományi gyűlés egyetlen vallási kisebbségek számára fenntartott helyére. A jelenlegi választási törvény szerint minden párt maga választja ki jelöltjeit a kisebbségek számára fenntartott helyekre.

Az 53 éves Anthony Naveed katolikus családból származik, Karacsiban nőtt fel; politikatudományt hallgatott és mérnöki tanulmányokat folytatott. Mindig is aktívan részt vett a katolikus közösség kezdeményezéseiben: a Karacsi Keresztény Fiúk Egyesületének alelnöke volt; az érsekség ifjúsági bizottságát vezette, és ebben a minőségében részt vett a 2002-es torontói (Kanada) ifjúsági világtalálkozón.

Politikai szerepvállalása 2005-ben kezdődött, amikor a PPP színeiben indult a karacsi helyi választásokon. 2016-ban a szindhi miniszterelnök asszisztense lett. 2018-ban a PPP őt jelölte a szindhi parlament kisebbségi képviselői helyére, és meg is választották.

Idén a katolikus politikus megkezdte a második ciklust, és emellett kinevezték a szindhi parlament helyettes szóvivőjévé. Politikai tevékenysége az oktatási kezdeményezésekre és a szakképzési lehetőségekre összpontosul, melyeket közössége fiataljainak kíván biztosítani.

Ez a döntése, hogy ottmaradt egy keresztények által lakott munkásnegyedben, elnyerte a keresztény közösség tetszését, és összhangban állt céljával, hogy „a legszegényebbek és diszkriminációt elszenvedők jogait szolgálja”.

Hírdetés

„Hálás vagyok a PPP-nek, annak a politikai pártnak, amely úgy döntött, hogy konkrét intézkedéseket hoz valamennyi kisebbség, köztük a keresztény közösség jogainak védelme érdekében” – mondta Naveed.

Megválasztását és kinevezését a pakisztáni hívek kedvezően fogadták, „annak a jeleként, hogy a leghátrányosabb helyzetű csoportok egyenlő esélyeket kapnak a gazdasági, illetve a társadalmi-politikai fejlődésre” – mondta Akmal Bhatti, a Pakisztáni Kisebbségi Szövetség elnöke.

Eközben szövetségi szinten Pakisztán a február 8-i választások után az új kormány megalakításával küzd. A két fő politikai párt (a Pakisztáni Muszlim Liga és a Pakisztáni Néppárt) hivatalosan bejelentette, hogy koalíciós kormányt alakít; a megosztó és még mindig börtönben lévő Imran Khan pedig kimarad az ország kormányából, noha pártja (Mozgalom az Igazságosságért, PTI) képviselői szerezték meg a parlamenti helyek többségét (93 mandátum a 264-ből).

A 75 mandátummal rendelkező Pakisztáni Muszlim Liga (PML-N) és az 54 mandátummal rendelkező Pakisztáni Néppárt (PPP) bejelentette, hogy koalícióra lépnek; Shehbaz Sharif volt miniszterelnök lesz a miniszterelnök és Asif Ali Zardari (PPP) az államfő. Shehbaz Sharif a korábban három cikluson át a miniszterelnöki pozíciót betöltő Nawaz Sharif öccse. Ugyanakkor Nawaz Sharif legidősebb lánya lett az első női képviselő a pandzsábi tartományi gyűlésben.

Politikai ellenfeleik nepotizmus vádja miatt bojkottálták a tartományi közgyűlés ülését. Az új kormánynak eközben sürgősen meg kell újítania a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött 3 milliárd dolláros megállapodást, amely elemzők szerint létfontosságú a súlyos gazdasági és társadalmi válsággal küzdő ország gazdasági stabilitása szempontjából. Tavaly Pakisztán kilenc hónapos hitelmegállapodást kötött az IMF-fel, amelyet most meg kell újítani, és hosszú távú költségvetési tervet kidolgozni – utóbbit széles körben a következő kormány prioritásának tekintik.

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »