Először hagyja ott egy ország a hágai bíróságot

Burundi törvényhozása nagy többséggel támogatott szerdán egy olyan előterjesztést, amelynek értelmében a közép-afrikai ország kivonul Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC). Eddig egy állam sem hagyta ott a hágai székhelyű bíróságot.

A 110 fős bujumburai törvényhozásban 94 képviselő szavazott a tervezet mellett.

Néhány afrikai ország már korábban is azzal fenyegetett, hogy otthagyja a római statútumot, mivel a Nemzetközi Büntetőbíróság szerintük aránytalan mértékben foglalkozik a kontinenssel.

Az ICC-t az úgynevezett római statútummal hozták létre 2002-ben azzal a céllal, hogy a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, valamint háborús bűncselekményekkel vádolt emberek ügyeiben igazságot szolgáltasson. A Nemzetközi Büntetőbíróság bejelentette, hogy vizsgálni fogja a Burundiban dúló erőszakot.

Hírdetés

Burundiban azóta harapózott el az erőszak, hogy Pierre Nkurunziza államfő 2015-ben harmadszor is indult az elnökválasztáson, ami az ellenzék szerint alkotmányellenes volt. Több száz ember vesztette életét a zavargásokban.

A nemzetközi közösség és a burundi kormány közötti viszony jelentősen elmérgesedett, miután ENSZ jelentések láttak napvilágot a közép-afrikai állam rossz emberi jogi helyzetéről.

Bujumbura ezért kedden felfüggesztette az együttműködést az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságával (OHCHR).

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »