Előrelépés tapasztalható a komáromi lakosság hulladékkezelése terén

Előrelépés tapasztalható a komáromi lakosság hulladékkezelése terén

Az idei év első hat hónapja további javulást mutat a hulladék osztályozása terén Komáromban. A tavalyi év második félévével összehasonlítva 10 százalékkal több hulladékot szeparáltak a komáromiak.

Tavaly is jelentős előrelépés volt tapasztalható a hulladék szeparálása terén Komáromban, a különböző hulladékfajták 33,5 5 százalékát osztályozta a lakosság. Az idei első félév további javulást mutat, minden osztályozható hulladéktípus terén javult a szeparálás aránya. A szeparált hulladék kezeléséért felelős cég adatai alapján féléves bontásban 10 százalékkal javult az egyes tételek osztályozása.

„Az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy minél többen bekapcsolódjanak a szeparálásba. A városi intézményeken kívül az önkormányzati iskolákban is kialakításra került egy rendszer, hogy a gyerekek számára az élet természetes része legyen a hulladék észszerű kezelése, szeparálásra. Olyan intézményeket is sikerült bevonni, mint a Selye János Egyetem, hogy növelni tudjuk a szeparálás mértékét” – mondta el Keszegh Béla polgármester.

A komáromiak nemcsak díjmentesen adhatják le a zöldhulladékot, de díjmentesen vihetnek komposztot is a kertészkedéshez. A komposztáló mulcs készítésére is felkészült, amely elsősorban a városi kertészeti munkákat szolgálja, de alkalmanként a lakosok is felhasználhatják. A város dolgozik a KN Smart taxi bevezetésén, amely lakossági kérésekre reagálva, szimbolikus díjszabással a háztartásoktól szállítaná el a zöld- és kisebb építkezési hulladékot, továbbá a bútorokat.

Hírdetés

Az önkormányzat folyamatosan szigorítja az illegális szemétlerakatokért kirótt büntetéseket. Több helyen fotócsapdákat is felszereltek. Arra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy a zöldhulladékot és apró építkezési hulladékot tilos a hulladékgyűjtőkbe rakni és a lakótelepeken tilos ezek mellé bármilyen szemetet helyezni. Éves szinten nagy kiadásokkal jár az ilyen lerakatok eltávolítása.

melynek keretén belül még több színes hulladéktároló kerül kihelyezésre, amelyek a szeparálást szolgálják. Bizonyos lakótelepeken fokozatosan csökken a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló edények száma, amivel párhuzamosan nő a szeparált hulladék elhelyezésére szánt konténerek mennyisége.

Az egyes felmérések igazolják, hogy a hulladék közel 90 százaléka szeparálható. Az önkormányzat folyamatosan arra figyelmezteti a lakosságot, hogy egyre drágább a hulladékgazdálkodás biztosítása. Míg a vegyes hulladék tárolása egyre költségesebb, addig a szeparált hulladék elszállítását nem a lakosságnak kell fizetnie, így a nagyobb arányú szeparálás jelentősen csökkenti a kiadásokat.

2025-től újabb előírások válnak kötelezővé az önkormányzatok számára, biztosítani kell a textil szeparálását, továbbá a vegyes hulladék szétválogatását, ami növeli az önkormányzat költségeit. A hulladékosztályozás további javulása azonban segíthet a kiadások mérséklésében.

(Sajtóközlemény)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »