Előrelépés Beneš-ügyben

Kedden délután tárgyalta az EP Petíciós Bizottságának koordinátori ülése a Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos petíciót. A szlovák diplomácia, illetve néhány szlovák EP-képviselő mindent megtett azért, hogy megakadályozza a kérdés napirendre vételét. Ez azonban nem sikerült, mivel az EP összes frakciója támogatta Csáky Pál, az MKP EP-képviselőjének javaslatát a petíció megtárgyalásra, illetve a közös határozat meghozatalára.

„A döntés értelmében az EP Petíciós Bizottsága levélben fordul a szlovák parlamenthez. A levélben felvetik a 2007-es parlamenti határozat megváltoztatásának lehetőségét, illetve felszólítják a szlovák törvényhozást az 1997-es cseh parlamenti döntés példájának követésére” – hangsúlyozta a néppárti képviselő. Mint ismeretes, a cseh parlament 20 évvel ezelőtt, a cseh-német alapszerződés ratifikációja alkalmával sajnálatát fejezte ki a második világháború utáni időszakban a németekkel szembeni atrocitások miatt, továbbá bocsánatot kért a németek kiűzése és a kollektív bűnösség elvének alkalmazása miatt. A szlovák parlament ugyanakkor 10 éve épp ellenkezőleg cselekedett: támogató tartalmú nyilatkozatot fogadott el a dekrétumokról.

Hírdetés

„Az EP minden frakciója elutasítja a kollektív bűnösség elvének alkalmazását és nagyra értékeli Bohuslav Sobotka, cseh miniszterelnök két héttel ezelőtti nyilatkozatát, amely szerint a cseh lépés példa kíván lenni mások számára is” – tette hozzá a politikus.

Brüsszel, 2017. február 28.

Csáky Pál EP-képviselő


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »