Előrébb léptünk, elértük az etióp és pakisztáni szintet

Előrébb léptünk, elértük az etióp és pakisztáni szintet

A Shanghai Jiao Tong egyetem 2003 óta teszi közzé a világ ezer legjobb egyetemének tudományos rangsorolását. A pozsonyi Comenius Egyetem idén a 701-800. helyen végzett a rangsorolásban.

Örömhírnek számít, hogy 100 lépcsőfokot előrébb léptünk a ranglétrán, bár üröm is vegyül az örömbe, minden viszonylagos ugyanis, hiszen a prágai Károly Egytem 500 lépcsőfokot, a Masaryk Egyetem pedig 300 lépcsőfokot lépett előrébb az idén. A Comenius Egyetem pedig valahol az etiópiai és pakisztáni egyetemek szintjén tanyázik.

A világ legjobb egyetemeinek rangsorát az egyik legrangosabbnak tartják.

Hírdetés

Évente csak az ezer legjobb oktatási intézmény jut be, miközben a legjobb 100-nak konkrét helyet jelöltek ki, de a 101. helytől már nincs pontos helyezés. Bár több szakértőnek és a laikus közvéleménynek is megvan a véleménye a szlovákiai egyetemek minőségéről, egyikük – a Comenius Egyetem – azonban mégiscsak bekerült a rangsorba, írja a cas.sk portál.

A Shanghai Egyetem számos tényezőt figyelembe vesz a rangsorolás során.

A Nobel-díjas vagy Fields-éremmel végzettek száma mellett a különböző rangos tudományos folyóiratokban megjelent publikációk száma is szerepet játszik. De fontos a sokszor idézett kutatói státusszal rendelkezők vagy a tudományos teljesítményt nyújtó kutatók száma.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »