Előre kitervelték a nők elleni tömeges erőszakot – eddig 150 sértett jelentkezett

Előre kitervelték a nők elleni tömeges erőszakot – eddig 150 sértett jelentkezett

MTI nyomán

Csaknem egy héttel a nők ellen szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatásokat és rablásokat követően a szerdán ismertetett legfrissebb adatok alapján Kölnben több mint 100, Hamburgban pedig 50 feljelentés tettek a hatóságoknál.

A rendőrségi jelentések szerint szilveszter este mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni.

Más német nagyvárosokban, így Hamburgban és – bár kisebb mértékben – , de Stuttgartban is történtek hasonló bűncselekmények.

Heiko Maas német igazságügyi miniszter szerint úgy tűnik, hogy az elkövetők előre kitervelhették a Kölnben a nők ellen elkövetett támadásokat.

„Az egész (előre) megbeszélt dolognak tűnik” – mondta szerdán a miniszter ZDF német közszolgálati adó reggeli műsorában, és vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a kölni esetek összefüggésben állnak-e a hamburgi cselekményekkel, különös tekintettel azok tömeges jellegére.

A hamburgi nyomozók egyelőre ugyanakkor nem látnak kapcsolatot az eltérő nagyvárosokban történt támadások között, amelyek az ottani piroslámpás negyed híres Reeperbahn nevű utcájában történtek. Azok során többek között verbálisan inzultáltak, fogdostak nőket, valamint elvették mobiltelefonjukat, okmányaikat és pénzüket csoportokba verődött támadók. Holger Vehren rendőrségi szóvivő szerint az elkövetők 20 és 40 év közöttiek lehettek, az áldozatok pedig 18 és 25 év közöttiek voltak.

Hírdetés

Olaf Scholz, Hamburg szociáldemokrata polgármestere szégyenteljesnek nevezte a támadásokat, és azok kapcsán az hangoztatta: „Nincs becsülete annak, aki csoportokba verődik, hogy nőket zaklasson. Törvényszegően, gonoszul és gyáván cselekszik” – fogalmazott Scholz honlapján és Facebook közösségi oldalán is.

Eddig több mint száz ötven áldozat jelentkezett a rendőrségen. Mintegy háromnegyedük számolt be szexuális bűncselekményről, arról, hogy a támadók megfogdosták. Két nőt pedig a sajtóértesülések szerint meg is erőszakolhattak. Az áldozatok vallomásai alapján bántalmazóik többsége arab vagy észak-afrikai származású lehet.

A német rendőrség nagy erőkkel folytat nyomozást a tettesek után, de egyelőre nem tartóztattak le senkit, csupán három embert vettek őrizetbe a düsseldorfi hatóságok szerint.

Csak Düsseldorfban kétezer ember után nyomoznak

A düsseldorfi rendőrség a nap folyamán tett bejelentése szerint több mint 2000 ember után nyomoznak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szervezett bűnbandákban működve kábítószerrel kereskednek, lopásokat és testisértéssel járó rablásokat követnek el Düsseldorf belvárosában, és a város pályaudvara környékén. Különösen szembetűnő a rendőrség szerint az észak-afrikai származásúak magas aránya körükben.

Egyelőre azonban nem tisztázott, hogy a szóban forgó bűncselekmények kapcsolatban állnak-e a szilveszter éjjel elkövetett kölni támadásokkal, amelyekben több nőt zaklattak és megloptak. „Értesüléseinkről átfogóan tájékoztatni fogjuk kölni kollégáinkat” – mondta a düsseldorfi rendőrség szóvivője.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »